Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2016

Plannen bekend voor Ghoybos 2.0

KAAG EN BRAASSEM – Vorige week maakte het college van burgemeester en wethouders plannen bekend om het Ghoybos op te knappen. Het huidige productiebos moet veranderen in een 'gevarieerd natuur- en recreatiebos'. Behalve meer soorten bomen en struiken, worden er in de toekomst ook allerlei activiteiten en bezienswaardigheden opgezet en georganiseerd in het Ghoybos.

In de zuidwesthoek van het Ghoybos is een pannenkoekenboerderij en in de noordwesthoek komt er een plek voor 'pluknatuur'. Aan de noordoosthoek moet een multifunctionele galerie en expositieruimte 'het Ghoyhuys' verschijnen. En recreatieondernemer Combat Zone Live wil dat de oudere jeugd lekker gaat lasergamen. Ook honden moeten lekker kunnen loslopen bij de entree van het Ghoybos, zo is de gedachtegang. En her en der moeten ook wat kunstwerken verschijnen. Natuurlijk mogen informatiepanelen over alle voorzieningen niet ontbreken.

Samen met het aanplanten van nieuwe bomen en struiken, worden oevers van waterkanten 'natuurvriendelijk ingericht'. Niet het hele bos moet vol komen te staan met groen; ook dienen er open plekken te blijven en de gedacht is, dat Schotse Hooglanders kunnen worden ingezet om te grazen. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo, maar deze dieren zijn zelden agressief, zo laat Wikipedia weten.

Bezoekers van het bos kunnen gebruik maken van een kleine parkeerplaats bij de afslag vanaf de N446. Naast het huidige geasfalteerde bospad moeten er ook 'wandel- en struinroutes' door het Ghoybos komen. En als het kan ook nog stukken grasbermen, waarover ruiters met paarden kunnen galopperen. Met de inrichting van het bos wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de omwonenden: zij willen het liefst zo min mogelijk mensen in de buurt van hun woningen en zien het liefst, dat Ghoybosbezoekers via de entree en de pannenkoekenboerderij kunnen genieten van het bos. Een vervanging van het verdwenen tunneltje onder de N446 is nog niet gevonden, maar het gemeentebestuur laat weten de hierover gesprekken worden gevoerd met de Provincie Zuid-Holland, Leidse Ommelanden en de gemeenten Leiderdorp en Leiden. Gedacht wordt aan een langzame verkeersbrug over de N446, maar er is nog geen zicht op afspraken over wie dat gaat betalen.

Als er verder geen bezwaren binnenkomen over deze Ghoybosplannen, kan de eerste bomenkap al in het eerste kwartaal van 2017 beginnen. Daarna worden de recreatieve routes en voorzieningen aangelegd.


Joep Derksen