Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2016

Samenwerken of fuseren

OEGSTGEEST – Tijdens de persconferentie werd al duidelijk, wat de mogelijke gevolgen zullen zijn voor allerlei faciliteiten in de dorpen.

Zo zijn er plannen om meer flexibiliteit te hebben, waar het gaat om zaken doen. De strikte scheiding van productiebedrijven op industrieterreinen en winkels in de dorpscentra behoren tot het verleden. 'Bij PDV-locaties (perifere detailhandel) mogen ook leasure bedrijven en andere bedrijvigheid komen', aldus de Leidse wethouder Robert Strijk.

Ook het voortbestaan van ieder zwembad is niet meer zeker. Gekeken wordt naar de behoeftes van de inwoners. Elco Brinkman stelt hierover: ,,Iedereen snapt dat je hier niet twee grote ijshallen of zwembaden tegelijk kunt hebben. Iedereen wil alles hebben van de overheid, maar je moet ook een keer nee zeggen.'' Andere dorpen worden ook financieel verantwoordelijk voor de kosten van elkaars voorzieningen, zo is de bedoeling.

Burgemeester Emile Jaensch: ,,Je moet kijken naar het brede sportaccommodatiebeleid in de gemeenten. Veel Leidenaren hockeyen hier. Als we dat beeld in kaart hebben, zien we ook waar de lasten vallen en zien we waar gemeenten zwaarder moeten meebetalen aan sportaccommodaties. We willen sportaccommodaties behouden. Kleinere clubs gaan weg, anderen breiden uit.'' En wethouder Robert Strijk (Leiden) vult aan: ,,We denken over de grenzen heen. Er komen ook veel mensen uit de omgeving naar de Leidse Schouwburg.''

Maar moeten sportverenigingen verplicht gaan fuseren, al dan niet door het beperken van gemeentelijke subsidiëring of ondersteuning? Jaensch: ,,Iedere vereniging is in principe zelfstandig. Uiteindelijk moet je uitspreken wat je wilt: de kracht van de samenwerking, en ook de wijze waarop je de eigen autonomie wilt behouden of opgeven, bepaalt de vorm.''


Joep Derksen