Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2016

'Verliefdheid tussen de vijf colleges'


STREEK – De colleges van de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude zijn verliefd. Voortaan willen ze met één visie naar buiten treden. En als het gaat over onderwerpen als onder meer sport, cultuur, recreatie en winkelbeleid worden alle bestuurlijke beslissingen met elkaar genomen. En dat zal gevolgen hebben voor de faciliteiten, die inwoners nu nog voor lief nemen.

In de trouwzaal van de gemeente Oegstgeest zaten wethouder Robert Strijk (Leiden), burgemeester Emile Jaensch (Oegstgeest) en Elco Brinkman, voorzitter van de stuurgroep 'Toekomstvisie Leidse Regio 2027', gebroederlijk naast elkaar. ,,Er is verliefdheid tussen de vijf colleges”, zo glunderde Jaensch. En wethouder Strijk beaamde dit: ,,Als we het met elkaar doen, krijgen we betere antwoorden voor de uitdagingen, dan als we het alleen doen. Dit is een zeer belangrijke tussenstap naar hoe we kijken naar deze regio in 2027.” Hij wilde nog niet zeggen, of tegen die tijd de vijf gemeenten gefuseerd zijn tot één supergemeente Leiden: ,,Er zijn veel verschillende manieren van samenwerken.”

De vijf gemeenten houden in de toekomst bij het nemen van beslissingen rekening met allerlei ontwikkelingen, waaronder de vergrijzing van de bevolking. Volgens Brinkman volgen de gemeenten de wens van de bevolking: ,,Voor inwoners en ondernemers bestaan gemeentegrenzen niet; ze willen resultaten zien.” De vijf gemeenteraden moeten in september akkoord gaan met het voorstel van de colleges om een 'niet vrijblijvende samenwerking' aan te gaan. Zodra dat is gebeurd, wordt uiterlijk in december van dit jaar bepaald waar die samenwerking toe moet leiden. Dat kan een totale fusie zijn, maar ook een ambtelijke fusie.

Niemand verwacht, dat de raadsleden tegen de bestuurlijke samenwerking zullen stemmen. De bestuurders willen dan ook niet ingaan op vragen, wat er gebeurt als één van de gemeenteraden niet instemmen met het bestuursakkoord. Jaensch: ,We hebben er vertrouwen in dat de raden in september dit stuk gaan omarmen.'' En is de naam van de nieuwe gemeente in wording al bekend? Brinkman lacht: ,,Misschien is het leuk om een prijsvraag uit te schrijven.''

Joep Derksen