Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

Column

Eikels

De politieke week begon met een filosofisch gedachtegang van CDA-raadslid Marcel Doze, waarde columnlezer. Hij stelde tijdens de fractievergadering: 'Niet alle eikels groeien aan een boom'. Ja, denk daar nog maar even goed over na.

Diezelfde avond kreeg ik de wind van voren van een SVKB-raadslid, dat binnenkort afscheid neemt. Haar partij maakte het vertrek van de oma bekend via een persbericht. Maar een kort artikel dat ik schreef, op basis van de gegevens uit dat persbericht, bleek helemaal verkeerd te zijn gevallen bij haar. Zij vond, dat ze, gezien haar politieke activiteiten uit het verleden, recht had op een veel groter artikel. Waar zij ook aan het woord kwam.

Dan doemt bij mij de vraag op: waarom? Een politicus moet niet teren op het verleden. Bovendien, wat heeft zitvlees te maken, met het al dan niet succesvol zijn? Het betreffende (binnenkort ex-)raadslid gaat niet weg vanwege ziekte, halverwege een raadsperiode. Veel mensen hebben op haar gestemd, in de overtuiging dat zij het raadswerk goed op zal pakken, vier jaren lang. Maar vervolgens stopt ze er tussentijds mee; er zijn inwoners die dat kiezersbedrog vinden. Als het betreffende raadslid een paginalang artikel wil hebben, laat haar dan met het verhaal komen dat ze bij nader inzien toch heeft besloten om de raadsperiode uit te zitten. En voor de overige raadsleden: inmiddels zijn al vijf politici vertrokken; blijven jullie het politieke werk wél volhouden, de komende twee jaar?

Overigens heeft het politiek/bestuurlijke vak ook zijn leuke kanten. Niet alleen voor de politici, maar ook voor de journalist. Zo deed wethouder Herman Haarman (D66) de aftrap voor de werkzaamheden in de Gruttohof, Leeuwerikhof en delen van de Lupinestraat, Merelplantsoen en Zwanenwater. Speciaal voor de foto werd een waterpasapparaat neergezet, waardoor de wethouder kon kijken. Nadat enkele foto's genomen waren, greep directeur Rene Fronik van Fronik BV in: de wethouder keek door de verkeerde kant van het waterpasapparaat!


Joep Derksen