Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

Omwonenden positief over plannen boer Kroes

WOUBRUGGE – Boer Nico Kroes zette zaterdag 10 september een charmeoffensief in voor zijn buren. Dit deed hij, nadat in de buurt een brief was verspreid met een aanklacht tegen de uitbreiding / verplaatsing van de varkenshouderij.

De hele dag kwamen mensen langs. De zoon van Kroes, Tom, leidde de bezoekers rond om te tonen dat de varkens een heel dierbaar bestaan hebben. Ondertussen vertelde Nico Kroes over de stand van zaken: 'Ik heb verschillende doelen. Momenteel mag ik 1400 varkens houden en dat mogen er in totaal 2.300 worden aan zeugen en biggen. Dit leidt niet tot extra geuroverlast door extra maatregelen, zoals het plaatsen van luchtwassers.'

Kroes is al acht jaar bezig met plannen om te verhuizen naar de Kruisweg. Maar de ambtelijke molens gaan traag, heel traag. Mede dankzij druk van wethouder Herman Haarman heeft het college van Gedeputeerde Staten ingestemd met de verhuizing. De verwachting is, dat Provinciale Staten ook akkoord gaat met de verhuizing. Maar dat betekent nog lang niet, dat Kroes zijn bedrijf kan verplaatsen. Een bestemmingsplanprocedure om de bouw van de nieuwe varkenshouderij mogelijk te maken, moet weer in gang worden gezet. Met alle mogelijkheden van bezwaar en beroep tot gevolg.

En ondertussen loopt de varkenshouder tegen een ander probleem aan. Zijn huidige, verouderder, faciliteiten voldoen niet meer aan de moderne eisen van deze tijd. Hij heeft van de RVO (Raad voor Ondernemingen) de tijd gekregen tot 18 oktober om investeringen te doen, die duizenden euro's gaan kosten. Kroes hoopt, dat hij samen met het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van de Provincie om de tafel te kunnen zitten met de RVO, om zo nog een tijdje extra uitstel te kunnen krijgen. Totdat duidelijk is, of hij zijn huidige bedrijf mag verhuizen, of dat hij de huidige faciliteiten mag uitbreiden en verbeteren.

Wethouder Herman Haarman laat weten, bereid te zijn om Kroes te steunen. 'We willen samen met Kroes en de RVO om tafel gaan. De gemeente steunt de verplaatsing van deze varkenshouder.' Ook Jan van Aart van de Dorpsraad is positief: 'De gemeente doet alles wat mogelijk is om de verhuizing naar de Kruisweg door te laten gaan.' Een van de omwonenden die naar het bedrijf is gekomen om te horen wat de stand van zaken is, is Marian Jansen. 'Ik woon hier vlakbij. Deze man (Kroes, JD) wordt al jaren tegengewerkt. Hij probeert alleen maar zijn werk te doen. Natuurlijk is er wel af en toe geuroverlast, maar dat kan van iedere boer zijn. Kroes moet de kans krijgen om zijn bedrijf door te zetten.' Ze kijkt om zich heen en besluit: 'Deze open dag is een goed initiatief geweest. Natuurlijk zit je als omwonende niet op een paar duizend dieren extra te wachten, maar we zijn er aan gewend. Mocht hij genoodzaakt zijn om met zijn bedrijf te blijven op de huidige plek, dan is het prima, als hij vervolgens ook luchtwassers plaatst.'


Joep Derksen