Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

Column

Afronding

De kogel is door de kerk, waarde columnlezer. Als een duveltje uit een doosje kwam wethouder Floris Schoonderwoerd vorige week met verrassend nieuws over de locaties voor extra sociale woningbouw. De gemeenteraad had in mei aangegeven, dat er als eerste vier locaties onderzocht moeten worden op hun geschiktheid voor sociale woningen. Maar van die locaties vallen er twee af, zo kunt u elders in het Witte Weekblad lezen: Hoogmadese Wetering II (Hoogmade) en de Kerkweg (Roelofarendsveen). In plaats daarvan kunnen de bewoners aan Noordeinde (Hoogmade) en Schoolbaan (Roelofarendsveen) zich verheugen op de komst van nieuwbouw bij hen in de buurt.

En het gaat nogal om aantallen. Bij de Schoolbaan kunnen tot 30 sociale woningen gebouwd worden en aan het Noordeinde zo'n 20 huizen. Hetzelfde aantal woningen wordt naar verwachting ook gebouwd op het Van Egmondterrein (Woubrugge) en de Noordeinde, al zijn voor deze laatste locatie nog geen precieze afspraken gemaakt.

Nou biedt de komst van nieuwe sociale woningen veel voordelen. Als eerste wordt de wachtlijst kleiner van mensen die al jaren op zo'n goedkope huur- of koopwoning wachten. Daarnaast krijgt de gemeente ieder jaar vele tientallen statushouders binnen haar gemeentegrenzen en dat zijn mensen die als eerste recht hebben op een sociale woning. Met het bouwen van nieuwe sociale woningen wordt voorkomen dat de eigen inwoners nog jaren langer moeten wachten op een eigen huis.

Maar ik kan me ook voorstellen, dat de mensen die in de buurt van Noordeinde en Schoolbaan met gemengde gevoelens zitten, nu het gemeentebestuur haar vizier heeft gericht op deze plekken voor sociale woningen. Tot vorige week maakten zij zich geen zorgen over de komst van deze huizen, omdat het niet in hun achtertuin kwam. Maar de lobby van inwoners elders uit de dorpen Hoogmade en Roelofarendsveen, waar de sociale woningen oorspronkelijk zouden komen, bleek succesvol.

En zo zijn de tegenstanders uit de gebieden Hoogmadese Wetering II en Kerkweg blij, maar moeten de omwonenden van Schoolbaan en Noordeinde, die tegenstander zijn van de komst van de sociale woningen, binnen vier weken de gemeenteraad er van overtuigen, dat de gemeente deze sociale woningen op een andere plek moeten bouwen. En dat lijkt een schier onmogelijke taak, want het gemeentebestuur is al acht maanden bezig met deze kwestie en de raad lijkt te smachten naar een afronding.


Joep Derksen