Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

Noordeinde en Schoolbaan nieuwe locaties voor sociale woningbouw

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente heeft onderzocht welke van acht locaties het meest geschikt zijn voor extra sociale woningbouw. De gemeenteraad had in mei de opdracht gegeven om in eerste instantie te kijken naar de Hoogmadese wetering II in Hoogmade, het Connexxionterrein in Leimuiden, de Kerkweg te Roelofarendsveen en het Van Egmondterrein in Woubrugge. Enkele van deze plekken vallen af en worden vervangen door andere locaties. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) verstrekte donderdag 1 september meer informatie.

Hij stelde: 'Er is een flinke wachtlijst voor sociale woningbouw, mede door de komst van extra statushouders naar onze gemeente. We moeten dus doorgaan met het realiseren van nieuwe vormen van huisvesting. We willen geen statushouders huisvesten op nieuw te bouwen plekken, geclusterd met elkaar, maar dat ze zo veel mogelijk verspreid worden over de dorpen.' Dit jaar krijgen 69 statushouders een eigen woning in Kaag en Braassem: bij 67 ex-vluchtelingen is dat al gelukt. Over de locaties waar de sociale woningbouw moet komen, laat hij weten: 'Voor de Hoogmadese Wetering II waren er zorgen over een natuurgebiedje en een aantal buren vreesde het verlies van hun vrije uitzicht. De eigenaar van de grond, Stichting Erven Cornelis Pronk, stelde voor om deze woningen te bouwen aan het Noordeinde in Hoogmade, in de buurt van de camping. Dat lijkt ons ook een geschikte locatie.'

Volgens gemeentelijk onderzoek zijn het Connexxionterrein in Leimuiden en het Van Egmondterrein in Woubrugge prima geschikt voor de komst van sociale woningen. Maar de Kerkweg in Roelofarendsveen valt toch af als bouwlocatie voor de sociale woningen. Schoonderwoerd: 'Dit is duurzaam tuinbouwgebied en de Provincie heeft ons geïnformeerd dat hier niet gebouwd mag worden.' Een vervangende locatie is gevonden: de Schoolbaan, op de plek waar nu de markt is; vlak bij de Hof van Alkemade. Met zorgvoorzieningen, openbaar vervoer en winkels vlakbij is dit een heel goede plek voor toekomstige bewoners. Al moet nog wel onderzocht worden hoeveel verontreinigde grond op deze plek ligt.

Wellicht zijn de omwonenden van Noordeinde en de Schoolbaan verrast, dat er nu plannen zijn om sociale woningen in hun achtertuin te bouwen. Volgens Schoonderwoerd is er nog niets besloten en wil de gemeente informatiebijeenkomsten organiseren om met deze mensen te praten. De wethouder: 'Als er massale tegenstand is, is het aan de raad om af te wegen wat belangrijker is. De wensen van de omwonenden of bijvoorbeeld de honderden mensen die op de wachtlijst staan.' Een definitief besluit over de locaties van de sociale woningbouw wordt door de gemeenteraad op 10 maandag oktober genomen.


Joep Derksen