Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

'Bijdragen aan dansschool geen taak van gemeente'

LISSE – Fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) is helemaal niet blij met de manier waarop de gemeente alsnog een huurcontract heeft getekend met dansschool Welkom. Hij vermoedt zelfs, dat verantwoordelijk wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) tegen de regels in heeft gehandeld. Dat vertelde Den Breejen tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën van woensdag 7 september.

Na jarenlang onderhandelen over een nieuw huurcontract, een volksopstand van de dansende leden van Welkom en het (later ingetrokken) besluit van de eigenaren om te stoppen, werd net voor de zomervakantie een nieuw contract ondertekend. Maar volgens Den Breejen is de gemeente hierbij gezwicht voor alle eisen van het echtpaar Van der Veek. Hij liet weten: 'Het is een moeizaam traject geweest. In eerste instantie kwam de gemeente er met Welkom niet uit over het huurcontract, waardoor het bestaande contract werd voortgezet. Totdat Welkom aankondigde te gaan stoppen. De gemeenteraad drong aan om in gesprek te gaan en te komen met een oplossing.'

Dat leidde tot een nieuw huurcontract, maar de SGP/ChristenUnie fractievoorzitter is niet blij met het resultaat: 'Eigenlijk wordt aan alle eisen van de huurder tegemoet gekomen. Wij gaan als gemeente het schip in. We hebben een contract getekend met Dansschool Welkom, waarbij de huursom onder de kostprijs valt. Zeker eenderde van de huurprijs is van het oorspronkelijke tarief afgegaan; we hebben een enorme duikeling gemaakt. We dragen nu bij aan een dansschool, terwijl ik dat helemaal geen taak vind van de gemeente.'

Maar Ruigrok vond niet, dat aan de gemeente aan alle eisen tegemoet was gekomen. Volgens hem was de nieuwe huurprijs opgesteld, op basis van twee onafhankelijke adviezen. Hij liet weten: 'U heeft (als gemeenteraad, JD) gevraagd om een oplossing en die hebben we gevonden. Het alternatief zou zijn, dat er geen dansschool is in een leeg pand. Waarbij het heel moeilijk zou zijn een nieuwe huurder voor hetzelfde bedrag te vragen.' Maar Den Breejen laat het er niet bij zitten. Volgens hem mag de gemeente geen contracten aangaan, waarbij de te betalen huur lager is dan de kostprijs: 'Dit kan helemaal niet, want de gemeente sluit een private overeenkomst met een marktpartij.' Den Breejen gaat hierover binnenkort weer met de wethouder in discussie.


Tekst: Joep Derksen