Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

Meeuwenterreur baart politiek zorgen

LISSE – Een jaar geleden leek er nog niets aan de hand, waar het gaat om de meeuwenoverlast. Slechts één klacht had wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) in 2015 ontvangen, over een broedend meeuwenpaartje op het platte dak van Rustoord. Maar inmiddels beginnen deze 'vliegende ratten' een ware plaag te worden voor de inwoners. De wethouder heeft onlangs een petitie met maar liefst 135 handtekeningen in ontvangst genomen, met het verzoek om iets te doen tegen de meeuwen. Fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) vroeg tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën op woensdag 7 september aandacht voor deze zaak.


Één inwoners durft zelfs zijn huis niet meer zonder paraplu te verlaten, omdat hij anders door meeuwen wordt aangevallen, zo informeerde de wethouder. Slootbeek stelde: 'Meeuwen krijsen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, vertonen agressief gedrag en plukken plastic vuilniszakken open. Gaat u onderzoeken of wij er wat aan kunnen doen? Ook in Noordwijk, Katwijk en Leiden wordt de overlast ervaren. Daar kunnen we veel van leren.' De verantwoordelijk wethouder gaf toe, dat de overlast van de kleine mantelmeeuw en de zilvermeeuw het laatste jaar is toegenomen. Maar er zijn nu nog weinig maatregelen die genomen kunnen worden. Zo is het onderdompelen van meeuweneieren in olie, waardoor ze niet meer uitkomen, nog niet toegestaan. Wel gaat de gemeente begin volgend jaar de inwoners oproepen om niet de meeuwen te voederen met brood of etensrestjes: 'Als meeuwen gevoerd worden, blijven ze op die plek hangen.' Verder kijkt de gemeente naar mogelijkheden om afschrikwekkende maatregelen te nemen. Ruigrok: 'Er zijn lasers, maar ook apparaten die angstkreten van meeuwen slaken. Ook kunnen we gebruik maken van een mechanische vogel in de vorm van een drone.' Maar als het aan de wethouder ligt, is één oplossing zijn favoriet: 'Hopelijk kunnen we volgend jaar de meeuweneieren dompelen in de olie.'