Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 september 2016

Duurzaam inzetten euro's

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente moet in 2040 energieneutraal zijn, maar het college van burgemeester en wethouders gaat niet van de woningbouwcorporaties eisen, dat al hun woningen 'Nul op de Meter' (NOM) woningen moeten worden. Dat liet wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) maandag 26 september weten, naar aanleiding van een vraag van Christian Malin (SVKB).

Binnenkort heeft de wethouder een gesprek met de woningbouwcorporaties over toekomstige afspraken. Malin riep de wethouder op om er bij deze organisaties op aan te dringen om meer NOM-woningen te realiseren. ,,We moeten in de toekomst minder energie verbruiken en nul op de meter kost (de huurders, JD) niets.'' Maar Schoonderwoerd stelde, dat de belangrijkste taak voor de woningbouwcorporaties ligt in het 'passend toewijzen van huurwoningen, zodat mensen met een kleine beurs woonruimte kunnen huren'. Hij zegde toe, dat er ook over duurzaamheid gesproken wordt, maar dan wel als onderdeel van de totale afspraken. Er kwam geen toezegging, dat de gemeente in gaat zetten op de NOM-woningen.


De wethouder liet weten, dat er ook op andere manieren stappen gezet kunnen worden om het energieverbruik van de sociale huurwoningen te verminderen. Hij noemde als voorbeeld de onlangs gerenoveerde betonwoningen: ,,Deze hebben een sprong gemaakt; hun energiewaardering ging van de categorie F naar de categorie A. Qua energieverbruik is dat veel beter. We willen de euro's inzetten op de meest duurzame manier.''