Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

Niet enthousiast over vergunningenstelsel voor ligplaatsen

HILLEGOM – De hele gemeenteraad wil, dat er wat gebeurt aan de manier waarop de haven bij de Hoftuin er nu bij ligt. Maar het voorstel van Bloeiend Hillegom om een vergunningenstelsel voor ligplaatsen in te voeren, kreeg donderdag 1 september maar weinig politieke handen op elkaar.

Voor raadslid Jansen (Bloeiend Hillegom) is het huidige zicht op de haven een doorn in het oog. Hij spreekt over een 'verloedering van de haven'. Een vergunningenstelsel zou die verloedering tegen moeten gaan. Volgens zijn partij zou dit moeten voorkomen, dat boten onbeheerd achtergelaten wordt en dat de haven wordt gebruikt als kluswerf. Ook wordt er dan een verschil gemaakt tussen vaste ligplaatsen (voor vergunninghouders) en passantenplaatsen, net zoals al in de gemeente Teylingen gebeurt.

Het college van burgemeester en wethouders ziet dit voorstel echter nog niet zitten. Wethouder De Jong pleit er voor, dat hij eerst gaat praten met het bestuur van de Watersportvereniging Lisse om hier in Hillegom een zusterorganisatie op te richten. Invoering van zo'n vergunningenstelsel zou volgens De Jong namelijk minimaal 80.000 euro aan vaste lasten kosten; geld dat betaald moet worden door de boteneigenaren.

Eerder liet de gemeenteraad al weten, dat de boteneigenaren niet met enorm hoge kosten opgezadeld moeten worden. Maar tijdens de commissievergadering leken enkele partijen toch van gedachten te zijn veranderd. GroenLinks en PvdA steunden het voorstel van Bloeiend Hillegom en fractievoorzitter Van Egmond (GroenLinks) vond, dat het niet alleen gaat om de manier waarop je nu kijkt naar de haven, maar ook om 'een fatsoenlijk en consistent beheer'. En de PvdA vond, dat bootbezitters ook mogen meebetalen, als de haven mooier wordt. Maar de drie partijen vormen veruit een minderheid in de raad. De overige partijen steunen het college, al deed het CDA wel een oproep aan het college om nog dit jaar met resultaten te komen over de gesprekken met de Watersportvereniging Lisse. Dit onderwerp wordt tijdens de aankomende gemeenteraadsvergadering verder besproken.


Joep Derksen