Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 september 2016

Onrust over asielzoekers

HOOGMADE – Opnieuw kreeg wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) de wind flink van voren van de omwonenden van Noordeinde. Tijdens een inwonerinformatiebijeenkomst op donderdag 22 september staken meer dan honderd aanwezigen hun mening niet onder stoelen of banken.

Er bleek grote weerstand bij veel van over de komst van 15 tot 20 'grondgebonden levensloopgeschikte woningen'. De uitroep dat de weilanden worden aangetast door de woningbouw kreeg een luid applaus. Een andere inwoner stelde het nog openhartiger: ,,We willen voor ons dorp wel woningen, maar we moeten de woningen hebben voor de jongeren uit ons dorp. Deze moeten we niet weggeven aan de asielzoekers. Bouw dan Oud Ade (waar wethouder Schoonderwoerd woont, JD) helemaal vol.''

De wethouder liet weten, dat de nieuwbouwprojecten uitsluitend bedoeld zijn voor mensen die al jaren op zoek zijn naar een nieuw huis. Maar vervolgens voegde hij er aan toe, dat de woningen die deze mensen achterlaten wél ingenomen kunnen worden door 'mensen met urgentie'. Schoonderwoerd liet hierbij weten, dat het dan niet alleen om statushouders gaat, maar ook om 'mensen die een tijd in een psychiatrisch ziekenhuis hebben gezeten'. Deze opmerking maakte de aanwezigen niet geruster.

De aanwezigen hadden vervolgens veel vragen over de reden waarom Noordeinde was geselecteerd als onderzoekslocatie. Vooral omdat eerder dit jaar de politiek keek naar een andere plek in Hoogmade om sociale woningbouw te realiseren. Naast Hoogmadese Wetering II was dat het Zuideinde/Vlietpark. Een ambtenaar liet hierop weten, dat de locatie Noordeinde 'dezelfde prioriteit heeft gekregen als Zuideinde/Vlietpark'. De gemeenteraad moet op 10 oktober haar definitieve oordeel geven over de vraag of Noordeinde onderzocht kan worden als locatie voor extra sociale woningbouw. In dat onderzoek worden ook alle vragen van de omwonenden meegenomen, bijvoorbeeld waat het gaat om de molenbiotoop, geurcirkels en verlies van uitzicht.

Het publiek bleef achter met een onbevredigd gevoel: ,,Er worden heel duidelijke vragen gesteld, maar we krijgen geen duidelijke antwoorden'', zo vond een Hoogmadenaar. Schoonderwoerd liet hierop weten: ,,We zitten nu in een fase, waarin we niet weten welke woningen er kunnen komen en welke hobbels we moeten nemen. We vragen aan de gemeenteraad of zij dit een locatie vinden die we nader moeten onderzoeken. We willen het niet verborgen houden, maar willen de gevoelens weten van de mensen.''

Joep Derksen