Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2016

Raad stemt in met komst kindergemeenteraad

HILLEGOM – De gemeenteraad gaat later deze maand unaniem akkoord met het instellen van een kindergemeenteraad. Dat bleek donderdag 1 september tijdens de vergadering van de raadscommissie.

In 2014 nam de gemeenteraad een motie aan, waarbij het college van burgemeester en wethouders moest onderzoeken, of scholen belangstelling hebben voor een kindergemeenteraad. In zo'n kindergemeenteraad mogen kinderen uit de groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen met elkaar debatteren over de vraag welk goed doel het verdient om een donatie te krijgen. Inmiddels hebben de basisscholen allemaal enthousiast gereageerd. Kinderen leren zo namelijk debatteren en tegelijkertijd komen ze in aanraking met de huidige wijze van democratische besluitvorming.

De kindergemeenteraad vindt één keer per jaar plaats en de kinderraadsleden hebben dan 2.000 euro om toe te wijzen aan één of meerdere goede doelen. Jaarlijks worden drie scholen uitgenodigd om deel te nemen aan de kindergemeenteraad. Onder begeleiding van een raadslid krijgt een groep 8 als voorbereiding dan twee keer les op school. Hierna gaan de kinderen onderling debatteren over ingediende Hillegomse projecten en nemen ze tenslotte in de een besluit. De kinderraadsvergadering wordt geleid door de burgemeester en is live te volgen door (groot)ouders en vriend(inn)en.

Tijdens de raadscommissievergadering hoefden de 'echte' politici niet lang te debatteren over de vraag of de kindergemeenteraad er moet komen. Raadslid Roelofs (BBH) vatte de gevoelens van de politici samen: 'het is goed om de jeugd vroegtijdig te betrekken bij de politiek.'


Joep Derksen