Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

Wethouder door het stof

LISSE – Wethouder Adri de Roon (D66) moest woensdag 7 september flink door het stof. Hij had eerder verteld, dat huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen de oorzaak waren van een forse financiële tegenvaller voor de vervangende nieuwbouw van de Sint Josephschool. Maar moest aan de commissieleden erkennen, dat dit toch niet zo was.

De wethouder vroeg de politici om toestemming voor 1,25 miljoen euro extra om de Sint Josephschool te realiseren. Dat geld krijgt hij wel, maar niet nadat De Roon zijn eerder gedane uitlatingen moest inslikken. Het was fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD) die hem er op wees, dat op een totaal budget van 6.500.000 euro, slechts 169.000 euro toe te wijzen zijn aan vertraging door het flora- en faunaonderzoek. Ook gaf hij aan, dat de gemeente veel eerder had moeten beginnen met het aanvragen van dat onderzoek: 'Daar kun je mee starten, wanneer je wilt. Bij dit soort gebouwen wordt vaker tegen musjes en andere diersoorten aangelopen. De wethouder moet niet boos zijn op de vertraging, maar op zichzelf. Hij heeft laten gebeuren dat het flora- en faunaonderzoek niet eerder plaatsvond en dat die kosten niet in de eerste aanvraag waren opgenomen.'

Fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA) deed er nog een schepje bovenop. Hij hekelde het feit, dat er vijf villawoningen gebouwd worden om de nieuwe school te bouwen. 'Maar bij bouwplannen gaan we in ieder geval met 30% sociale bouw aan de gang. Hoe gaat het college dit compenseren op een ander terrein?' De Roon liet weten, 'te betreuren' dat hij bij het bekend maken van de 1,25 miljoen euro aan extra kosten met name gewezen had op het flora- en faunaonderzoek. 'Het beeld alsof de omvang van de extra bouwkosten aan dit onderzoek te wijten zouden zijn, is niet het juiste beeld. De tegenvaller van de vertraging is niet zo groot als gesuggereerd.' Verder liet de wethouder weten, dat er wel vijf vrijstaande kavels moeten komen, omdat dan de grondverkoop zo'n 900.000 euro kan opleveren.

Overigens is het nog onzeker, of de kosten voor het nieuwe schoolgebouw bij 6,5 miljoen euro zullen blijven. Een ambtenaar liet alvast een voorwaarschuwing horen: 'Het allergrootste risico is de aanbesteding. De bouwkosten stijgen heel veel, met name waar het gaat om de arbeidskosten. Bij bouwprojecten worden soms metselaars uit het buitenland ingevlogen om hier te komen werken. De post onvoorzien is wellicht onvoldoende opgehoogd om alle onverwachte kosten te dekken. Dat wordt duidelijk als de aanbesteding rond is.' De gemeente start de aanbesteding, zodra de gemeenteraad haar akkoord heeft gegeven voor de extra investering van 1,25 miljoen euro.


Tekst: Joep Derksen