Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 oktober 2016

Column

Zwijgen

Inmiddels is het stof bij de VVD neergedwarreld, waarde columnlezer. Paul van Emmerik is uit de politiek, Ton van Velzen heeft een nieuwe partij opgericht (Liberaal Kaag en Braassem) en in zijn kielzog is Jan Zandvliet mee gegaan. Het nieuwe gezicht van de VVD, dat nu een éénpersoonspartij is geworden, is Alwin Koek.

Op 22 augustus werd Koek benoemd als gemeenteraadslid én als fractievoorzitter. Wie op Twitter zit, weet dat Koek over alles wel een mening heeft. Hij voer via dat medium regelmatig fel uit tegen Van Emmerik en andere politici die naar zijn opinie geen goed verhaal hadden. U zult dus begrijpen, dat ik als journalist uitkeek naar de komst van Koek. Met zijn verschijning in de gemeenteraad zal er ongetwijfeld wat pit komen in de discussies.

Maar inmiddels zijn er alweer 43 dagen – en acht politieke vergaderingen – geweest. En het enige, dat ik van Koek tijdens die vergaderingen heb gehoord is een luid zwijgen. Wel stuurt hij tijdens een politieke vergadering af en toe een tweet naar buiten. Tijdens een beeldvormende vergadering van 14 september konden inwoners hun mening geven over de extra sociale woningbouw. Meerdere raadsleden stelden vragen, maar Koek hield zijn mond. Hij tweette echter: ,,Waarom zoveel negativiteit vanuit de inwoners!'' Op mijn vraag of hij nog vragen ging stellen, tweette Koek: ,,Ik informeer mezelf zo veel mogelijk.''

Dat kan zijn, maar op een gegeven moment moet een fractievoorzitter toch eens een keer wat gaan zeggen in de politiek. Maandag 26 september was weer een nieuwe gelegenheid om de VVD-standpunten naar voren te brengen. Opnieuw ging het over de extra sociale woningbouw, maar nu ging de discussie tussen de politici onderling. Helaas: weer zei Koek helemaal niets; hij liet het praatwerk over aan Jan van der Geest, die pas enkele minuten daarvoor was aangesteld als burgerraadslid. En dat leidt bij mij tot de conclusie, dat Jan van der Geest zich in één avond op politiek vlak al meer heeft onderscheiden, dan zijn eigen fractievoorzitter in één maand. Maar of dat nu iets is om trots op te zijn....


Joep Derksen