Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

'Een historisch moment'

Gemeente ondertekent contract voor bouw 242 woningen in Westend

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente heeft samen met bouwbedrijf Heembouw een contract ondertekend voor het ontwikkelen van Westend. Hiermee is een einde gekomen aan een jarenlang traject van procedures voeren en onmin tussen de projectontwikkelaar en de gemeente. Al in 2018 moeten de eerste van in totaal 242 woningen op het terrein van ruim acht hectare gebouwd worden.

Donderdag 6 oktober zetten wethouder Yvonne Peters (VVD) en Peter Lammertink, algemeen directeur van Heembouw, hun handtekeningen. Hierdoor lijkt niets de komst van de huizen meer in de weg te staan. Wel wordt er later dit jaar nog een informatiebijeenkomst opgezet om de omwonenden te vragen naar hun wensen.

Oorspronkelijk zou Westend als eerste onderdeel van het project 'Braassemerland' ontwikkeld worden. Maar indertijd kwam de ontwikkelaar en gemeente er niet uit, waar het ging om de voorwaarden. Uiteindelijk besloot de gemeente om de ontwikkeling van Westend te verplaatsen naar het jaar 2028. Maar de tijd gaat verder; inmiddels zit er een nieuw college en commercieel directeur Guido Voermans van Heembouw haalde de betrekkingen weer aan. Dat leidde binnen een jaar tot dit nieuwe contract.

De gemeente en de ontwikkelaar gaan grond ruilen met elkaar, zonder dat er geld wordt betaald. Hierdoor krijgt Heembouw alle grond van Westend in bezit, maar krijgt de gemeente het Wijsmanterrein in handen. Op dat terrein kunnen vervolgens weer nog eens 35 extra woningen geplaatst worden. Eind volgend jaar kan het Westendterrein al bouwrijp gemaakt worden, zodat de verkoop en bouw van de woningen in 2018 kan beginnen. Ook heeft de gemeente Heembouw er van kunnen overtuigen, dat er extra sociale woningen bij worden gebouwd. Er zouden al 30% aan sociale woningen komen (66 huizen), maar nu komen daar nog eens 22 bij. Een deel van die sociale woningen komt er in de vorm van appartementencomplexen, maar mogelijk kunnen enkele sociale huurders of sociale kopers ook in rijtjeshuizen terecht komen.

Peters constateert: ,,We zijn blij met deze deal, het zit de GEM Braassemerland niet in de weg. Er is een grote woningbehoefte en dat zal de komende jaren aanhouden. We zijn blij dat we extra betaalbare woningen kunnen neerzetten. Zo wordt de doorstroom geholpen, niet alleen voor het opvangen van statushouders, maar ook is het een extra zetje voor onze inwoners die al jaren op een wachtlijst staan.'' Ook Lammertink is heel blij. Hij noemt de ondertekening zelfs een ,,historisch moment'' en overhandigde de wethouder een boek. Voor zijn bedrijf is dit een echt leerproces geweest: ,,Samenwerken kun je op twee manieren doen. Je kunt alleen denken aan je eigenbelang en met het mes op tafel praten. Dat heeft geresulteerd in een heel lang en moeizaam trajct en juridische procedures. Een jaar geleden wilden we het op een andere manier doen, waarbij we gingen samenwerken met respect voor elkaars problemen. Binnen een jaar hebben we een heel mooie deal kunnen sluiten.' Deze mooie deal leidt binnen enkele jaren tot een compleet nieuwe woonwijk, waarvan de ontsluiting via de Braassemdreef zal verlopen.

Joep Derksen