Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 november 2016

Gemeentelijke ICT naar Alphen

KAAG EN BRAASSEM > De gemeente legt de uitvoering van de ICT in handen van Alphen aan den Rijn. En hiermee zijn de ambtenaren de grote winnaars in de machtsstrijd met de gemeenteraadsleden.

Een half jaar geleden stelden de ambtenaren al, dat het voor de gemeente beter zou zijn om de ICT aan Alphen uit te besteden. Maar de gemeenteraad wilde daar niet aan en liet een onderzoek uitvoeren door Bureau Berenschot. Uit dat onderzoek kwam naar voren, dat de ICT-uitbesteding aan Alphen een half miljoen euro per jaar duurder is, dan wanneer een marktpartij hetzelfde werk doet. Bovendien is de kwaliteit van de marktpartijen nog beter ook.


Toch koos een meerderheid van de gemeenteraad (met uitzondering van D66, SVKB en PRO-gemeenteraadslid Hans van Klink) voor het onderbrengen van de ICT bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Een van de redenen hiervoor is, dat de huidige ict-licenties al op 1 januari 2017 aflopen. Ook zou de gemeente onvoldoende kennis hebben, om een goede aanbesteding uit te schrijven. Met het gevaar, dat er achteraf nieuwe verzoeken gedaan moeten worden om ict-ondersteuning. En dat leidt dan weer tot (veel) extra kosten. Fractievoorzitter Alwin Koek (VVD) vatte de standpunten van de voorstanders van uitbesteding aan Alphen samen: ,,De gemeente kan niet de juiste deskundigheid aantrekken. Verdere vertraging is onaanvaardbaar.'' Raadslid Gino Wesselman (D66) gaf nog wel aan, dat er van de circa 500.000 euro aan extra kosten veel leuke dingen gedaan kunnen worden, zoals het afschaffen van de hondenbelasting, een verlaging van de OZB en de aanplant van veel nieuwe bomen. Maar zijn woorden maakten niet voldoende indruk.