Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 november 2016

Ontwikkeling Hobahoterrein weer vertraagd

Raad van State fluit gemeente keihard terug

LISSE > De juridische afdeling van de gemeente had het niet zien aankomen. Net zomin als twee duurbetaalde adviesbureau's. Maar de Raad van State heeft de gemeente in het ongelijk gesteld over de plannen van het Havenkwartier. Hierdoor loopt dat plan vele maanden vertraging op. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) moest dit donderdag 17 november toegeven aan de leden van de commissie Ruimte en Infrastructuur.

Twee bedrijven in de omgeving van het Hobahoterrein waren helemaal niet blij met de manier waarop de nieuwe woningen geplaatst zouden worden. Dat zou te dicht bij hun ondernemingen zijn en bovendien komen er te weinig parkeerplaatsen terug in het nieuwe bouwplan. De juridische afdeling en de twee adviesbureaus verwezen deze argumenten naar het rijk der fabelen. Maar de Raad van State koos wél de kant van de ondernemers. En dus moet er een nieuwe bestemmingsplanprocedure worden opgezet, waarbij beter rekening gehouden wordt met de omliggende bedrijven. Ruigrok: ,,Met deze uitspraak is de ontwikkeling vertraagt. De voorbereiding van het bestemmingsplan gaat een aantal maanden duren.'' Het enige deel, dat geen vertraging oploopt, is de komst van het appartementencomplex van Stek in de zuidoosthoek; met de bouw hiervan wordt volgende week begonnen.

De gemeenteraadsleden waren verbijsterd. Fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) bracht uit: ,,Dit is een serieuze aangelegenheid. We zijn al jaren bezig met dit stukje van Lisse. Het ligt hartstikke in het centrum en heeft veel impact. Hoe kan het nou, dat nu opeens de uitspraak ligt van de Raad van State?'' Maar Ruigrok kon hem niets wijzer maken. ,,Zodra er iets te melden valt, zullen we u informeren. We gaan de komende dagen uitzoeken, wat de consequenties zijn van deze uitspraak op de ontwikkeling van het hele gebied.''

Overigens heeft de uitspraak van de Raad van State ook gevolgen voor toekomstige bouwprojecten. Omdat de Raad van State uitgaat van een hoger aantal parkeerplaatsen bij bouwplannen waar wonen en winkelen gecombineerd wordt, moet de gemeente bij dit soort plannen voortaan uitgaan van meer parkeerplekken.


Joep Derksen