Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 december 2016

Geen belasting meer voor hondeneigenaren

KAAG EN BRAASSEM > De strijd heeft jaren geduurd, maar na enkele gemiste veldslagen heeft SVKB de oorlog om de afschaffing van de hondenbelasting toch gewonnen. Iedere inwoner met maximaal drie honden hoeft voortaan geen hondenbelasting meer te betalen, zo besloot een raadsmeerderheid van SVKB, PRO, D66 en VVD. Alleen de politieke partijen CDA en LKB waren en bleven voorstander van het heffen van deze belasting.

Formeel is de hondenbelasting niet afgeschaft, maar is het bedrag voor deze belasting verlaagd naar nul euro. Alleen professionele hondenkenneleigenaren (met meer dan drie honden) worden voortaan nog aangeslagen door de gemeente. Na meerdere mislukte pogingen legde gemeenteraadslid Fred Zoetendaal (SVKB) vrijwillig zijn hoofd in het politieke hakblok. Om uiteindelijk als winnaar tevoorschijn te komen. Zoetendaal diende opnieuw een voorstel in over de hondenbelasting en liet weten, dat zijn partij een structurele dekking gevonden heeft voor het gemis aan inkomsten. En dat komt, doordat de gemeente ieder jaar geld bespaard door het overhevelen van de ICT naar de buurgemeente Alphen.

CDA-raadslid Marcel Doze, die de vorige keer voorstander was van afschaffing van de hondenbelasting, stemde dit keer tegen, net als de rest van zijn partij en LKB. Raadslid Gino Wesselman (D66) en Alwin Koek (VVD) lieten in eerste instantie weten, dit voorstel ook niet te steunen, omdat hun partijen eerst zeker wil weten of er daadwerkelijk besparingen gerealiseerd worden bij de uitbesteding van de ICT. Hierop fluisterde Van Emmerik tegen zijn fractiegenoten: ,,Dat is een goede reden''.

Maar de strijd tegen de hondenbelasting kreeg een compleet andere wending, toen fractievoorzitter Ilse van der Poel (PRO) het woord nam. 'Met z'n allen hebben we veel kritiek over (de uitbesteding van de ICT, JD) gehad. Het college heeft de opdracht gekregen om scherp aan de wind te zeilen. We gaan mee met het amendement over de hondenbelasting.'' Ook wethouder Henk Hoek (CDA) liet zijn verzet tegen de hondenbelasting varen, al riep hij de partijen wel op, dat kenneleigenaren wél belast mogen worden. Onmiddellijk zegde Zoetendaal toe, dat zijn voorstel hierop wordt aangepast. En met de steun van SVKB, PRO, D66 en VVD hoeven particuliere hondeneigenaren voortaan geen belasting meer te betalen.


Joep Derksen