Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 december 2016

Hondenvrienden bijten van zich af

OEGSTGEEST > De hondenvrienden blijven zich roeren. Tijdens de vergaderingen van de commissies Burger en Ruimte spraken tegelijkertijd twee hondeneigenaren in over de Klinkenbergerplas.

Nadat inwoners waren opgeroepen om mee te denken over de nieuwe inrichting van de Klinkenbergerplas, kwam als een duveltje uit een doosje het voorstel om daar grotendeels een jaarrond aanlijngebod in te voeren. En dat zint de hondeneigenaren allerminst, zo lieten insprekers Noortje Bloemzaad en Ankie Schevers weten.

Bloemzaad liet zelfs weten, dat wethouder Jos Roeffen de gemeenteraad ,,niet juist en misleidend informeert. Of het uit onwetendheid is of uit opzet gebeurt; dat is beiden even erg.'' Maar concrete bewijzen voor deze uitspraak bracht ze tijdens haar inspraak niet naar voren, ondanks aandringen hierop van commissielid Pasterkamp (PrO). Wel verwees ze naar een brief die ze aan de raad gestuurd had.

Schevers hekelde de mate waarin het meedenkproces over de Klinkenbergerplas democratisch was. ,,Ik weet dat het plan niet gedragen wordt voor mijn gebruikersgroep, de hondenbezitters. Hoe democratisch was dit proces, dat het tot zo'n ongelijkheid in belangenbehartiging betreft? De voorgestelde aanlijnplicht is onnodig en buitenproportioneel. Er komt een muur, die de wind niet tegen houdt, maar wel het uitzicht belemmert. De tunnel wordt aangelegd en gesuggereerd wordt, dat dit is om de mensen met en zonder honden uit elkaar te houden. Maar dat gaat al jaren goed. Er wordt hier een herinrichtingsplan opgetuigd, op basis van mooi weer. We leven in Nederland, niet in Italië. Op alle andere dagen lopen hier alleen hondenbezitters. Laat de aanlijnplicht beperkt blijven tot de strandjes en kinderspeelplaats en beperk de duur tot zes maanden per jaar.''

Wethouder Jos Roeffen liet weten, dat het college meer tijd nodig heeft om een definitief besluit te nemen over de inrichting en nieuwe reglementen van de Klinkenbergerplas. ,,Er zijn 129 mensen die een zienswijze hebben ingediend. We kunnen als college niet in december hier een beslissing over nemen. Hoeveel tijd het wel vergt, ben ik aan het uitzoeken.'' De raad wordt hier later over geïnformeerd.


Joep Derksen