Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Raad eist alle informatie op

Nieuwkoop > Wethouder Guus Elkhuizen moest afgelopen donderdag door het stof voor de leden van de meningsvormende raad. De politici moeten namelijk in totaal een miljoen euro beschikbaar stellen voor de reconstructie van de Aardamseweg, maar allerlei ambtelijke stukken ontbraken.

Zo kwamen de raadsleden er pas tijdens de vergadering achter, dat de geplande rotonde niet direct wordt aangelegd, maar pas later; wanneer het duidelijk is hoe het verkeer zich gaat ontwikkelen. Raadslid Cees Hagenaars (MPN/PN) vond, dat het college alle informatie aan de raad moet geven, zodat er een besluit kan worden genomen. Hij werd hierin ondersteund door raadslid Tom de Kleer van coalitiepartij VVD.

Eerst wilde de wethouder geen vragen beantwoorden: 'Laat het los en ga niet vanuit profileringsdrang allerlei vragen stellen.' Volgens Elkhuizen hebben de omwonenden bepaald hoe de Aardamseweg er in de toekomst uit gaat zien. 'Een voorbeeld van de nieuwe democratie; voor het beantwoorden van vragen moet u bij de inwoners zijn.' Maar De Kleer voerde de druk op en stelde, dat de wethouder de vraag probeert te ontwijken, waarom niet alle informatie beschikbaar is. Leon Zoet was het hier mee eens: 'Onze informatie moet niet gebaseerd zijn op een informatieavond van een maand geleden. We geven hier een miljoen euro uit, maar moeten wel in de stukken terug kunnen zien, dat het klopt.'


Elkhuizen mopperde nog even, dat de raad 'van een mug een olifant maakt'. Maar Hagenaars haalde de spreekwoordelijke trekker over: 'Alle stukken die bij een raadsbesluit horen, moeten aanwezig zijn. Anders kun je als raad niet meer je controlerende rol uitvoeren. Het is fantastisch, dat inwoners er bij betrokken zijn, maar het besluit moet wel hier genomen worden.' Hierop gaf Elkhuizen toe: 'Meneer Hagenaars heeft helemaal gelijk.'