Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Samen houden we een leefbare samenleving

LEIDEN > We klagen nog wel eens met ons allen, dat het hier zo slecht gaat in dit land. Toch komen zaken als instortende bedrijfspanden en de onverwachte uitstoot van giftige gassen maar heel weinig voor. En dat komt mede door de controles die de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) dagelijks uitvoert bij de in totaal 16.000 bedrijven in de regio Holland Rijnland. Onze verslaggever ging tijdens zo'n bedrijfsbezoek mee op pad.

Cees van Mullem, Afdelingshoofd toezicht & handhaving, en Jan van Duijn (Toezichthouder Milieu) bezochten vorige week het bedrijf Akerboom Yacht Equipment, waar onder meer luiken, deuren, statietrappen en platforms voor jachten worden gemaakt. En daar komt niet alleen veel machinewerk bij kijken, maar ook worden er producten gebruikt waar goed mee omgegaan moet worden. De ODWH-toezichthouders kijken daarom ook speciaal naar de aanwezigheid van een vloeistofdichte vloer en of bijvoorbeeld de gasflessen wel goed opgeslagen zijn.

Akerboom Yacht Equipment is enige tijd geleden al bezocht en daarbij werden geen echte overtredingen aangetroffen. Wel een paar aandachtspunten; zo was een vetput niet geleegd en waren koolstoffilters niet vervangen. Dit keer is dat prima in orde. Van Duijn legt uit, dat Akerboom valt onder de categorie 'complexe bedrijven'; organisaties waar met luchtbehandelingsapparatuur en verschillende afvalstromen wordt gewerkt. Deze bedrijven krijgen jaarlijks een bezoek van één van de 35 ODWH-toezichthouders.

Aad Akerboom leidt de mannen rond door de verschillende hallen van het bedrijf. Van Duijn kijkt tevreden naar de energiezuinige lampen en apparaten met oordopjes die overal verspreid staan. Niet iedere medewerker gebruikt die dopjes, maar dat is ook de eigen verantwoordelijkheid, zo wordt gesteld. De filters zien er goed uit en ook de verschillende afvalzakken staan prima opgesteld. Dan wijst Akerboom naar een gedeelte van de vloeistofdichte vloer: een grote spleet is duidelijk te zien. Is het reden voor een boete? Nee. Op deze plek komt een andere machine te staan en Akerboom krijgt een maand de tijd om de spleet te herstellen.

Van Mullem informeert, dat boetes kunnen oplopen tot een paar duizend euro; afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Het gezelschap loopt verder en opent een deur van een van de opslagruimtes waar zuurstofflessen, Acetyleen en propaan in opgeslagen staan. De meeste propaanflessen staan recht overeind en zijn met kettingen vastgemaakt, tot grote tevredenheid van de toezichthouders. Van Duijn licht toe: ,,Ze moeten vastgemaakt zijn, om het rocketeer effect te voorkomen. Als ze omvallen en de nozzel vliegt er af, gaan ze er als een raket vandoor. Dat heeft iemand wel eens een paar knieën gekost.''

Toch blijken er twee kleinere propaanflessen los te staan. Maar de toezichthouder pakt ze allebei op en legt ze neer. Het gevaar is geweken. ,,De overtreding bestaat niet meer'', lacht Van Duijn. Hij geniet van zijn werk: ,,Het is heel fijn om elke dag in de keuken van bedrijven te kunnen kijken. Samen houden we zo een leefbare samenleving. En in goed overleg met de ondernemers kunnen we veel dingen bereiken.'' Wanneer een overtreding geconstateerd wordt, krijgen bedrijven zelden direct een boete. Vaak worden ondernemers in de gelegenheid gesteld om de situatie te verbeteren. Akerboom krijgt na afloop van het bezoek twee duimen omhoog: ,,Ik ben best tevreden'', constateert Van Duijn.


Joep Derksen