Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

DAGinzicht zorgt voor langer fijn leven voor alzheimerpatiënten

HILLEGOM > Dementie is een slopende ziekte. Niet alleen letterlijk, omdat de hersencellen één voor één afgebroken worden, maar ook figuurlijk; onderlinge relaties lijden steeds meer, wanneer de ziekte almaar duidelijker aanwezig is.

Het kenmerk van dementie is, dat de hersenen niet onthouden, wat er kort geleden gebeurd is. De alzheimerpatiënten vallen terug op hun oude patronen en herinneringen die dieper geworteld zijn in hun brein. De dagagenda 'DAGinzicht' helpt beginnende alzheimerpatiënten om een eigen, overzichtelijk, schema bij te houden. Als je dat consequent doet, wordt dat een automatisme en kun je daar – samen met je partner – in latere jaren veel voordeel van hebben.

DAGinzicht wordt uitgegeven door Anneke Bakker van SAAM Uitgeverij en het heeft al veel mensen geholpen. Een van die mensen is Henk Westerhuis, wiens moeder lijdt aan dementie. Hij vertelt: ,,Mijn moeder heeft de neiging op de bank te zitten en geen activiteiten meer te ontplooien. Om actief te worden, moet je beginnen met een dagstructuur. Dan verloopt de dag niet als een rommeltje.'' Iedere dag van deze agenda is onderverdeeld in een ochtend, middag en avond. De gebruiker kan opschrijven wat hij (zij) moet doen, of schrijven wat hem bezig houdt.

Het betekende een wereld van verschil voor Westerhuis' moeder. ,,Aan het begin van de ziekte kun je het leven nog goed sturen. Het is belangrijk dat mantelzorgers zoveel mogelijk aandacht geven aan die dagstructuur en deze dagagenda helpt daarbij. Op deze manier voorkom je, dat je een alzheimerpatiënt ook alleen maar als slachtoffer ziet. Het is juist belangrijk dat deze mensen actief blijven. Dus: laat ze koffie zetten, de was ophangen of ga gezellig samen buiten wandelen. Zo ben je zo lang mogelijk actief en geniet je ook van elkaar.''

Bakker legt uit hoe DAGinzicht werkt: ,,Iedere dag heeft zijn eigen kleur; zo worden de dagen gemakkelijk herkenbaar voor het langetermijngeheugen. We hebben DAGinzicht bewust alleen op papier uitgebracht, omdat je daardoor dingen moet opschrijven. Juist als je dat doet, worden je hersenen gestimuleerd.'' Jaarlijks wordt bij 40.000 mensen de diagnose alzheimer geconstateerd. Bakker: ,,We willen dat iedereen zo'n DAGinzicht heeft, in combinatie met de DAGwijzer. Dat is een instructie voor mantelzorgers om er voor te zorgen, dat deze DAGinzicht niet zomaar een beetje wordt ingevuld. Je kunt dit gebruiken om een dagplanning te maken voor jezelf en de persoon met dementie. Als je dat van tevoren plant heb je samen veel meer plezier.''

Inmiddels hebben al meerdere alzheimercafés deze dagagenda besteld en ook particulieren kunnen 'm bestellen. Ook Alzheimer Nederland schenkt op haar website aandacht aan DAGinzicht. Voor meer informatie: www.daginzicht.nl en www.saamuitgeverij.nl.


Joep Derksen