Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Voetbal als verbroedering

KAAG EN BRAASSEM > 'Voetbal is oorlog', zo stelde de Generaal Rinus Michels ooit. Maar het voetbalspel kan ook gebruikt worden om groepen mensen met elkaar te verbinden. En dat is precies wat er dinsdag 6 december gebeurde in de sportzaal van De Tweesprong. Vijftien jongeren, die regelmatig de Hangout bezoeken, speelden een voetbalwedstrijd tegen zeven politieagenten.

Het afgelopen jaar kwam de gemeente regelmatig in het nieuws vanwege de drugsproblematieken die bij de jeugd spelen. Inmiddels zijn drugshandelaren aangepakt en is het tijd, dat jongeren en politie niet meer tegenover, maar naast elkaar staan. Sport verbroederd, zo bleek tijdens en na de wedstrijd.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen, dat beide partijen niet wilden winnen. Voorafgaand aan dit 'politie-jongeren toernooi' staan de tieners Marcel, Maks, Leroy, Youssra en Danila bij elkaar. ,,We gaan er met gestrekt been in'', grapt Leroy. Maar Youssra vult aan: ,,Ik wil zeker scoren, maar het moet wel leuk en sportief blijven.'' Ze hoopt, dat zo'n sportevenement met de politie in de toekomst herhaald wordt. Jongerenwerker Nathalia van Esch zou dit ondersteunen: ,,Op deze manier doen we wat leuks met elkaar en dat is beter dan alleen maar negatief contact. De jeugd tussen 12 en 18 jaar is flink door de mangel gehaald en nu gaan zij en de politie op een sportieve manier met elkaar om.''

Het oorspronkelijke idee voor dit voetbaltoernooi kwam van wijkagent Hennie Wilthof. Zijn collega's hebben zich spontaan gemeld om mee te doen. ,,We willen natuurlijk niet verliezen van die snotneuzen'', grapt agent Johan Maat en zijn collega Thomas Wijsman vult aan: ,,We komen hier voor een gezellig potje voetbal, zodat we de band met de jongerenwerkers en jeugd kunnen versterken. Als ze ons dan later in een ander tenuetje zien, stappen ze wellicht eerder op ons af.''

Burgemeester Marina van der Velde gooide de wedstrijdbal op; per ongeluk express richting de 12-jarige Maks, die direct zijn voetbaltalenten kon tonen. Wilthof genoot van de wedstrijd: ,,Het is goed om dit eens per jaar te doen. Dat hoeft niet altijd voetbal te zijn, maar we kunnen ook gaan basketballen of volleyballen. Ik denk niet, dat we gaan hockeyen.'' Iedere goal van de jongeren tijdens het 7 tegen 7 voetbalspel werd met luid gejuich verwelkomd door de overige aanwezige jeugdigen. Maar de voetbalervaring van de agenten gaf toch de doorslag: zij wonnen het potje met 12 – 6.


Joep Derksen