Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Wethouder Ruigrok overtrad de wet bij huurovereenkomst Dansschool Welkom

LISSE > Verantwoordelijk wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) heeft willens en wetens de wet overtreden, toen de gemeente de nieuwe huurovereenkomst met Dansschool Welkom ondertekende. Hij passeerde hierbij de gemeenteraad en ging in tegen de Wet Markt en Overheid. Deze schokkende feiten kwamen woensdag 7 december naar voren tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën.

In de lente van dit jaar ontstond grote ophef onder leden van Dansschool Welkom, dat de eigenaren Peter en Rachel van der Veek zouden stoppen. De reden hiervoor was, dat de huur van het gebouw te hoog zou zijn om nog financieel verantwoord te kunnen ondernemen. Een Facebookactie volgde en ook kwamen de dansschoolleerlingen massaal naar een gemeenteraadsvergadering. Tijdens deze vergadering riep een meerderheid van de politieke partijen wethouder Ruigrok op om in gesprek te gaan met de dansschooleigenaren en een oplossing te vinden.

En dat deed Ruigrok samen met zijn ambtenaren. Op basis van twee taxaties werd een nieuwe huurprijs overeengekomen. Maar die huurprijs blijkt wel onder de kostprijs te liggen en dat is nou net wat niet mag volgens de Wet Markt en Overheid. Gemeenten mogen niet onder de kostprijs verhuren. Als Bescal deze huurovereenkomst had gesloten met de dansschool, zou het geen probleem zijn geweest. Maar voor deze constructie koos de verantwoordelijk wethouder niet, omdat de gemeente dan 76.000 euro aan btw-teruggave mis zou lopen. En dus overtrad hij willens en wetens de Wet Markt en Overheid.

Nadat Ruigrok enkele keren kritische vragen van fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) had ontweken, moest hij uiteindelijk toch met de billen bloot. De wethouder stelde: ,,Deze situatie voldoet niet aan de Wet Markt en Overheid.'' Maar volgens hem handelde de gemeente ,,in de geest van de wet. De btw-teruggaaf en de snelheid van het proces zijn goede redenen om niet aan de Wet Markt en Overheid te voldoen. Het aanstaande dansseizoen zou beginnen, dus het (sluiten van de huurovereenkomst, JD) vergde enige haast.'' Volgens de wethouder was het ook niet noodzakelijk om de gemeenteraad toestemming te vragen voor het sluiten van deze schimmige deal.

Naast Den Breejen stelde ook fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66) enkele kritische vragen. Maar fractievoorzitter Rob Veldhoven (Nieuw Lisse) probeerde de druk van 'zijn' wethouder af te nemen. ,,We kunnen achteraf constateren dat het juridisch niet goed in elkaar steekt. Het is belangrijker te kijken hoe we dat repareren.'' De wethouder kreeg steun uit onverwachte hoek; de oppositiepartijen PvdA/GroenLinks en VVD. ,,De raad kwam tot het oordeel, dat de wethouder weer in gesprek moest gaan met de dansschool. Hij heeft dat goed gedaan'', zo vond fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks). En raadslid Valentina Tsjebanova (VVD), die doorgaans door hamert over allerlei juridische futiliteiten vond ook dat Ruigrok het goed had gedaan om de zaak zo snel mogelijk op te pakken. Ze bekritiseerde de kritische raadsleden: ,,Toon juridische fouten aan en laat het door professionals afhandelen om te beoordelen of het klopt of niet. Anders blijven het loze woorden.''

Maar zo gemakkelijk lijkt Ruigrok er niet mee weg te komen. Aan het einde van de besprekingen constateerde Den Breejen: ,,Alles wordt gedaan om recht te praten wat krom is. De wehthouder zei in mei dat de dansschool niet in aanmerking komt voor een maatschappelijk tarief, maar nu zegt u dat deze partij een maatschappelijk belang heeft. We kijken hoe we hier op gaan terugkomen.''


Joep Derksen