Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 januari 2017

Oud-Lissese kandidaat voor Tweede Kamer

12de positie op de lijst van Partij voor de Dieren

LISSE > Tien jaar geleden kwam Eva Akerboom als 15-jarige scholiere in het nieuws, vanwege haar strijd als dierenactiviste voor de groep 'Respect voor dieren'. Die tijd ligt achter haar en inmiddels is ze een rijzende ster binnen de Partij voor de Dieren. Ze staat op de twaalfde plaats van de landelijke partij en kan bij voldoende voorkeursstemmen zomaar in de Tweede Kamer belanden.

De devoot veganiste trad op haar 17de toe tot Pink, de jongerenvereniging van Partij voor de Dieren (PvdD) en was ook een aantal jaren voorzitter daarvan. Na haar masterstudie in 'Environmental Governance' kreeg ze een baan als fractiemedewerker bij de PvdD in Amsterdam, waar de partij met één zetel vertegenwoordigd is.

Maar haar politieke talent is opgevallen bij de landelijke partij en dat heeft geleid tot een mooie twaalfde plek op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als oud-leerlinge van het Fioretti College en regelmatig bezoekster van Magnifiosi is Akerboom (24) een bekend gezicht in het dorp. Ze vertelt over haar achtergrond, visie en politieke plannen voor de toekomst. ,,Mijn generatie moet het maken of breken, waar het gaat om het klimaatbeleid. Als we de wereld nog willen redden, moeten mensen van mijn generatie de politiek in gaan. Dat is ook de reden, waarom ik me kandidaat heb gesteld. En de twaalfde plek is een mooie plaats voor iemand die nog niet eens gemeenteraadslid is geweest. Het is geen verkiesbare plek, maar het is wel een eer.''

Akerboom richt zich vooral op de jongeren en hoopt dat zij massaal op haar gaan stemmen. In februari bezoekt ze haar oude middelbare school om daar met de jeugd in gesprek te gaan. Ze hekelt de huidige politiek, ,,die van de ene economische crisis naar de andere bankencrisis gaat''. Volgens haar is er maar één crisis waar prioriteit aan gegeven moet worden: ,,het klimaatprobleem.'' Maar ook het dierenleed moet aangepakt worden. Als voorbeelden noemt ze hierbij de angorakonijnen die voor hun wol worden gefokt en uiteindelijk levend gevild. Maar ook de Franse ganzen die massaal voor hun donsen veren worden geslacht. Akerboom: ,,Nederland is de slachter van Europa; ieder jaar worden hier 550 miljoen dieren geslacht; dat is enorm veel voor ons kleine landje.''

Maar gaat haar partij nou ook wat doen tegen die miljoenen katten die vrij buiten rond lopen en jaarlijks meer dan 25 miljoen vogels vermoorden? Ze lacht: ,,Daar krijgen we vaker vragen over. Maar er gaan veel meer vogels dood door fout maaibeleid en landbouwgif. Wel zijn we voor het registreren en castreren van katten. Die registratie is belangrijk, zodat katten niet meer pretnestjes krijgen, terwijl er heel veel katten in het asiel zitten, die ook geadopteerd kunnen worden.'' Ook is haar partij tegen de hondenbelasting; ,,Die moet in de hele Duin- en Bollenstreek afgeschaft worden''.

Er kan nog heel wat verbeterd worden in deze regio, aldus Akerboom. ,,Er wordt veel te veel gif gebruikt in de bollenteelt. Dat moeten we aanpakken; dit moet veel milieuvriendelijker gebeuren. Dat kan door het instellen van een inkoopbeleid, waarvoor alleen maar biologische bloemen mogen worden geteeld.'' Ze vervolgt: ,,Ook moeten we naar een autovrij vervoer. En als mensen auto rijden, zou dat alleen in elektrische auto's of auto's op waterstof moeten kunnen. Wellicht kunnen we ook een milieuzone invoeren in het centrum van Lisse. Voor de bezoekers van de Keukenhof kunnen we op afstand een park & ride systeem opzetten, zodat Lisse en haar omgeving minder last heeft van al die auto's.''

Ze besluit: ,,Het is belangrijk dat we nu verder kijken dan alle korte termijn economische belangen. Tientallen jaren hebben we het belang van de aarde opzij geschoven. Mensen moeten nu kiezen en we moeten stappen gaan maken. Bij alles wat gedaan moet worden, moet de duurzaamheid in acht genomen worden.'' De gemeenteraadsverkiezingen vinden op woensdag 15 maart plaats.


Joep Derksen