Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2017

Klinkenbergerplas geteisterd door blauwalg

OEGSTGEEST > In 2014 kwam wethouder Jos Roeffen (HVO) met het nieuws, dat Oegstgeest meedoet aan een anti-blauwalgproef in de Klinkenbergerplas. Vorige week leek het er op, dat die proef niet echt goed werkt. De blauwalg is namelijk terug in de Klinkenbergerplas; en hoe! Vroeger dan ooit – en nog niet eens op warme dagen – slaat deze plaag toe. Het gemeentebestuur en de wetenschap staan voor een raadsel.

De Universiteit van Amsterdam heeft op vier locaties in Nederland een nieuw middel getest tegen de blauwalg: waterstofperoxide. En de Klinkenbergerplas is één van die vier locaties. In november 2014 voorspelde Roeffen: ,,De Klinkenbergerplas wordt drie jaar blauwalgvrij'', waarna hij er aan toevoegde: ,,Er wordt wat aan het probleem gedaan; of het effectief zal zijn, zal later blijken.''

Inmiddels blijkt de blauwalg weer welig te tieren in de Klinkenbergerplas. Hoe dat kan, legt een gemeentelijk woordvoerster uit, die haar antwoorden kreeg van het Hoogheemraadschap. ,,Blauwalgen zijn bewoners van de Klinkenbergerplas en zijn dus het hele jaar aanwezig. Ze zorgen echter niet altijd voor overlast. Blauwalgen geven de meeste overlast in warme perioden. Meestal treedt overlast dus op in het zwemseizoen (mei t/m september). De blauwalg die nu overmatig aanwezig is in de Klinkenbergerplas heeft wel vaker tot overlast gezorgd, maar dan vroeg in het voorjaar.''

Maar is het niet juist de waterstofperoxide, die de overmatige algengroei zo vroeg in het seizoen heeft veroorzaakt? De woordvoerster: ,,Er zijn geen aanwijzingen dat er verband is tussen de algen nu en de peroxidebehandelingen afgelopen zomer. De ervaring leert dat de blauwalg vanzelf weer verdwijnt. Het Hoogheemraadschap Rijnland neemt dan ook geen verdere maatregelen. Als de weersomstandigheden veranderen, dan kan de blauwalgenbloei net zo snel verdwenen zijn als dat het is opgekomen.'' Zodra de plas weer ‘schoon’ is, laten de gemeente en het Hoogheemraadschap dat zo snel mogelijk weten.


Joep Derksen