Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2017

Rechter verbiedt aanbestedingstraject jeugdhulp

KAAG EN BRAASSEM - De gemeente moet samen met Alphen aan den Rijn een nieuw (aanbestedings-)traject starten voor de inkoop van hun jeugdhulp. Dit is het directe gevolg van de uitspraak van de rechter in het hoger beroep dat de gemeenten hadden aangespannen. Het Gerechtshof in Den Haag heeft de gemeenten in het ongelijk gesteld.

De voorwaarden die Kaag en Braassem en Alphen stelden aan de aanbesteding voor de jeugdzorg in hun gemeenten, noemde het Gerechtshof zelfs: ,,Disproportioneel''. Jeugdzorgaanbieders zouden er voor verantwoordelijk worden, dat er geen wachtlijsten komen. Bovendien mochten patiënten niet geweigerd worden én zouden budgetoverschrijdingen volledig de verantwoordelijkheid worden van de jeugdzorgaanbieders.

Voor ouders en kinderen betekent dit, dat de gemeenten vooralsnog niet kunnen werken aan de gewenste verbeteringen in de jeugdhulp. Voor de korte termijn heeft de uitspraak van de rechter volgens een gemeentelijk woordvoerder geen gevolgen voor ouders en kinderen die te maken hebben met jeugdhulp. ,,Beide gemeenten hebben eind vorig jaar overbruggingsovereenkomsten gesloten met alle jeugdhulpaanbieders waardoor de continuïteit van jeugdhulp is gegarandeerd.'' Deze overeenkomsten blijven geldig tot het nieuwe aanbestedingstraject eind 2017 is afgerond. De nieuwe jeugdhulpaanbieder kan dan in januari 2018 van start.

Teleurstelling

De wethouders van Kaag en Braassem (Henk Hoek) en Alphen aan den Rijn (Han de Jager) hadden liever gezien dat de uitspraak van de rechter in het voordeel van de gemeenten was uitgepakt. "Natuurlijk overheerst op dit moment de teleurstelling, maar we kunnen ook constateren dat de rechter ook in hoger beroep ons nieuwe concept voor jeugdhulp niet ter discussie heeft gesteld. Dat is fijn, want wij blijven geloven in dit concept dat zorgt voor betere en snellere jeugdhulp. Wel heeft de rechter belangrijke opmerkingen gemaakt over hoe wij de randvoorwaarden hadden ingevuld. Daar zitten onze leerpunten voor het vervolg. Dat moet anders." Meer informatie via www.kaagenbraassem.nl/inkoopjeugdhulp.