Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2017

Wethouder wil groenpotje

KAAG EN BRAASSEM > Sinds vorig jaar moeten projectontwikkelaars zich houden aan de 'Lior'-regel (Leidraad Inrichting Openbare Ruimte), dat er per nieuwe woning minimaal 45 meter aan groen moet worden gerealiseerd. De gemeente heeft al een potje gerealiseerd, waar projectontwikkelaars geld in moeten stoppen, als ze niet voldoende sociale woningen bouwen. Wethouder Herman Haarman (D66) overweegt nu ook om een 'groenpotje' op te zetten. Als een projectontwikkelaar niet zorgt voor voldoende groen, moet hij de waarde hiervan storten in dat groenpotje.

Tijdens de fractievergadering van D66 kwam dit onderwerp aan de orde. Fractievoorzitter Esther Loos reageerde op kritiek, dat het raadsakkoord nauwelijks rekening houdt met het behoud van de natuur. Ze liet weten: ,,Er mag wel wat vaker gedebatteerd worden over wat de rol van de natuur inhoudt voor ons. Er wordt snel gezegd, dat het een miljoen euro kost om een gebied groen te houden, omdat je er dan namelijk geen drie huizen op kunt bouwen. Maar ik wil een discussie voeren, waarbij we ons afvragen of het behoud van groen ons geen miljoen euro waard is.'' Raadslid Gino Wesselman was het hier mee eens: ,,We hebben duurzaamheid niet voor niets op de agenda gezet. Elk plan, dat je vanaf nu gaat ontwikkelen, moet langs die meetlat neergelegd worden. Waarbij moet worden gevraagd: , Helpt dit plan ons, om onze doelstelling van Kaag en Braassem als klimaatneutrale gemeente in 2040 te halen'?''


Joep Derksen