Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 maart 2017

Column

Verschrikking

,,We willen niet meteen 'Nee' zeggen tegen een projectontwikkelaar.'' Met deze negen woorden uitgesproken door wethouder Henk Hoek borrelde bij mij een onrustige gevoel op, waarde columnlezer. De wethouder besprak een principeverzoek om 21 tot 27 woningen te bouwen aan de zuidrand van Oud Ade.

Nou ben ik niet van het type, dat vindt dat alles maar bij het oude moet blijven. Want anders zaten we nog steeds met ons allen rondom een kampvuur, waarna we overnachtten in berggrotten. Maar wel is het belangrijk, dat de ongebreidelde uitbreidingswens van overenthousiaste projectontwikkelaars goed onder de loep moet worden genomen. En af en toe moet je als gemeentebestuur gewoon al direct 'Nee' kunnen zeggen tegen de ene of andere projectontwikkelaar die met een onheus plan komt.

Ik schrijf niet, dat die plannen voor 27 woningen op het weidevogelgebied onheus zijn. Maar moet je nou veel geld stoppen in bouwplannen op een gebied dat én ten koste gaat van het waardevolle weidegebied, én binnen een molenbiotoop valt, én een kroonjuweel cultureel erfgoed is? Wordt het niet eens tijd om te stoppen met steeds weer een stuk natuur op te offeren ten gunste van nieuwe huizen?

Het woord 'inbreiding' is natuurlijk voor de taalpuristen een verschrikking. Maar waar het op neer komt, is dat je nieuwe huizen bouwt binnen het gebied waar nu ook al huizen staan. Dus als er een huis verdwijnt kunnen op die plaats één of meerdere (afhankelijk van de grootte) nieuwe woningen komen. We zijn de laatste jaren overstroomd met opmerkingen vanuit de politiek, dat er nieuwe woningen moeten komen vanwege de doorstroming in de sociale sector en de asielzoekers. Maar toch zie ik nooit plannen, waarbij 100% sociale woningen aan de rand van het ene of andere dorp – mét vrij uitzicht op het natuurgebied er omheen – worden geplaatst.


Projectontwikkelaars (klein en groot) met bouwplannen lopen regelmatig het gemeentehuis binnen om weer een nieuw bouwplan te presenteren. Dat gaat allemaal buiten de openbaarheid om. Pas als het college van burgemeester en wethouders iets vindt over zo'n plan, wordt het in de openbaarheid gebracht. Ik stel voor, dat alle woningbouwplannetjes openbaar worden gemaakt, nog voordat ze door het college zijn beoordeeld. Op die manier kunnen de omwonenden en anderen hun mening geven over deze bouwplannen. En als meer dan 80% het een goed idee vindt; mag het plan doorgaan. Perfect toch; vindt u niet?!