Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 maart 2017

Handhaven met anderhalve maat

KAAG EN BRAASSEM > Enkele tientallen personen zijn gepakt op woon- of identiteitsfraude. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten. Zo zijn er 27 woonadressen gecontroleerd om te kijken of de mensen die daar in zaten, ook ingeschreven waren. In maar liefst 16 van de huizen, bleek dat niet het geval te zijn. Ook blijken er 57 inwoners alleen maar een briefadres in deze gemeente te hebben.

Inmiddels zijn een aantal mensen hiervan uitgeschreven, nadat de gemeente hen hier op wees. De briefadreshouders die op grond van dak- of thuisloosheid een briefadres houden, worden verplicht zich onder (aantoonbare) begeleiding te laten stellen door (bijvoorbeeld) de “BinnenVest”. Op deze manier moeten die briefadreshouders snel huisvesting vinden. Ook andere zaken, zoals fraude met studiefinanciering, fraude met bijstand, onterechte (verdere) opbouw van de AOW van inwoners die al lange tijd geëmigreerd zijn, worden zo aangepakt. Deze aanpak heeft de gemeente al 88.247 euro opgeleverd.


Wethouder Henk Hoek is blij met het resultaat. En hij roept mensen op om het te melden, als ze verdachte situaties zijn. ,,Ik vind het buitengewoon goed en verstandig van de samenleving als men iets meldt, wanneer het niet in orde is.'' Maar vindt de wethouder dat niet een vorm van verklikken? ,,Het is goed, dat de samenleving alert is op wat er kan gebeuren.'' Toch maakt hij wel een onderscheid. Bijvoorbeeld waar het gaat om twee mensen die hun partner hebben verloren, een nieuwe liefde hebben gevonden en toch allebei nog hun huizen aanhouden. ,,Dan aarzel ik om volmondig 'ja' te zeggen, om dit te melden, zodat de gemeente er op gaat handhaven. Dat zou zorgen voor maatschappelijke onrust. Het gaat er om dat mensen bewust en vanuit hun financieel belang de regels overtreden. Als het gaat om senioren die hun partner zijn kwijtgeraakt, heb ik daar emotioneel wat moeilijk mee.''