Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 maart 2017

Ruim 66.000 euro voor nieuwe initiatieven

KAAG EN BRAASSEM > Tien nieuwe initiatieven worden door de gemeenteraad beloond met een geldbedrag, variërend van 913,06 euro tot 25.000 euro. De winnaars van de 'initiatievenmarkt' werden woensdag 22 februari bekend gemaakt tijdens de gemeenteraadsvergadering. In totaal deelde de gemeente 66.124,06 euro uit. Vier van de vijf voorkeuren van de kinderjury kregen geld van de raad en het vijfde project krijgt de kans om de plannen samen met gemeenteambtenaren uit te werken.

Bij de beoordeling over welke initiatieven in aanmerking zouden komen voor een geldbedrag, waren een aantal zaken van belang, zo liet burgemeester Marina van der Velde weten. ,,Er zijn drie criteria: legitimiteit (De toegevoegde waarde van het initiatief), betrokkenheid (van wie en voor wie is het initiatief en heeft het draagvlak?) en rendement (wat levert het op en wie heeft er wat aan?). Het oordeel van de kinderjury is gevolgd door de raad in haar beoordeling van de verschillende initiatieven.''

De zes politieke partijen hadden onafhankelijk van elkaar een top drie samengesteld van de voorkeursprojecten voor die partij. Hierna werden alle punten bij elkaar opgeteld en dat leidde tot de volgende tien projecten, die een geldbedrag mogen ontvangen:

1. N207 RUN € 1.000,00 (Kaag en Braassem)

2. Activiteiten door Family Factory € 1.500,00 (Kaag en Braassem)

3. Omgeving voetbalkooi € 15.000,00 (Roelofarendsveen)

4. Pad met keien door het water in de Natuurbelevingstuin Bult € 8.000,00 (Nieuwe Wetering)

5. Natuurlessen basisschool € 913,06 ((Rijnsaterwoude)

6. Oprichting stichting/coöperatie voor het opwekken van zonne-energie € 8.050,00 (Hoogmade)

7. Culturele dag met Bonaventura thema alcohol en drugs € 3.011,00 (Kaag en Braassem)

8. Realisatie van Pannakooi € 25.000,00 (Hoogmade)

9. Vervangen dierenverblijven € 2.450,00 (Woubrugge)

10. Evenement koningsdag bungee roeiwedstrijd € 1.200,00 (Hoogmade)

De initiatiefnemers voor het aanleggen van ruiterroutes (paarden), een inzamelplan voor medicijnen en medische hulpmiddelen en het aanleggen van een park in Roelofarendsveen, krijgen de kans om hun plannen verder uit te werken. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van ambtelijke ondersteuning. Het park in Roelofarendsveen stond ook in de top-5 van de kinderjury en is het enige initiatief, dat niet direct geld krijgt. Maar de kans voor de komst van dit park blijft zo alsnog bestaan.

Maar waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. De politici willen geen geld steken in een mooiere entree van Rijnsaterwoude, meer kunst op straat of een Sluisconcert. Ook is er geen belangstelling voor het plaatsen van een AED (automatische externe defibrillator) aan de Floraweg en een kinderboerderij met horeca ten behoeve van dagbesteding moet ook op zoek naar andere financiers.


Joep Derksen