Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.600, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 april 2017

Broodfonds helpt zieke ondernemers

LISSE > Zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) betalen maandelijks kapitalen om in aanmerking te komen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar die vele honderden euro's per maand moeten wel iedere keer verdiend worden; hierdoor zien ZZP-ers vaak er van af om zich te verzekeren, met alle risico's van dien. Het Broodfonds 'De Zwarte Tulp' kan hier voor de oplossing bieden: voor een klein bedrag per maand verzekert de deelnemer zich van een goede uitkering, op het moment dat zij of hij ziek wordt. Tijdens een eerste informatieavond op woensdag 19 april in De Loft (Heereweg 345) meldden zich al direct een twintigtal ondernemers aan. In totaal kunnen maximaal vijftig ZZP-ers toetreden tot dit Broodfonds.

Angela Heemskerk is bestuurslid van het Broodfonds 'De Zwarte Tulp' (in oprichting); het is het tweede Broodfonds dat in de Bollenstreek wordt opgericht, nu het maximale aantal deelnemers in het 'Broodfonds Bollenstreek' al is bereikt. Heemskerk licht toe: ,,Het Broodfonds is een vereniging met minimaal twintig en maximaal vijftig personen. Tegen een vaste maandelijkse vergoeding ben je gegarandeerd van schenkingen van de deelnemers tot het afgesproken bedrag. De 'Broodmakers' in Utrecht voeren deze administratie. Dit geld wordt in een pot gestopt; als er iemand ziek wordt, dan krijgt die persoon iedere maand een bepaald geldbedrag.''

Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per persoon. Er zijn schenkingsniveau's tussen de 750 en 2.500 euro per maand. De kosten om gedurende maximaal 24 maanden deze vooraf bepaalde bedragen te krijgen in geval van ziekte zijn te vinden op www.broodfonds.nl. Zijn de deelnemers niet bang dat er misbruik gemaakt wordt van deze manier van werken? Of worden ondernemers eerst gekeurd, voordat ze toetreden tot het Broodfonds? Dat laatste blijkt niet het geval te zijn.

,,We werken puur op basis van vertrouwen, als mensen aangeven dat ze ziek zijn. Je werkt met een groep van vijftig mensen en we gaan er van uit, dat je de andere deelnemers niet voor de gek houdt. We zorgen ervoor dat de mensen elkaar een paar keer per jaar zien, zodat de groep hechter wordt en ook maken we goede afspraken met elkaar.'' De praktijk wijst volgens Heemskerk uit, dat het bijna niet gebeurd, dat mensen de kluit belazeren. En mocht het zo zijn, dat de pot leeg is, dan leent een ander Broodfonds (een van de ruim 150 Broodfondsen in Nederland) een bedrag om de pot aan te vullen.

Over het voordeel van een Broodfonds ten opzicht van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, informeert Heemskerk: ,,Voor een timmerman kost zo'n arbeidsongeschiktheidsverzekering maandelijks 800 euro. En als je ziek wordt moet je maar afwachten of je recht hebt op je geld. Met het Broodfonds wordt je twee jaar lang opgevangen.'' De animo om mee te doen aan het Broodfonds 'De Zwarte Tulp' blijkt groot te zijn. Nu al hebben twintig ZZP-ers zich aangemeld, waaronder kapsters, een paardencoach, timmermannen, hovenier, stucadoor en een babylifestyle-adviseur.


Joep Derksen