Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2017

Column

Gaat de gemeente zichzelf de komende jaren overbodig maken, waarde columnlezer? Het heeft er in ieder geval alle schijn van. Al jaren tamboerijnen de wethouders Floris Schoonderwoerd, Yvonne Peters, Henk Hoek en Herman Haarman (OK: hij nog maar één jaar), dat de inwoners de zaken in eigen hand moeten nemen.

En dus trekt de gemeente zich steeds verder terug, waar het gaat om het ondersteunen van de samenleving. Het begon al bij de sport- en culturele verenigingen; zij kunnen, op initiatief van wethouder Schoonderwoerd sinds enkele jaren alleen subsidie krijgen, als ze ook sociaal-maatschappelijke activiteiten gaan uitvoeren. En dat scheelt de gemeente weer in de kosten om dat zelf te gaan doen. Wethouder Hoek wil dat sportverenigingen voortaan zelf opdraaien voor de kosten van nieuw kunstgras. Afgezien van zijn wens om 'bankjes langs de Braassem, met een eigen identiteit die de uniekheid van deze gemeente uitstralen', heb ik nog niet door, wat wethouder Haarman verder wil.

Maar wethouder Peters ging er vorige week met gestrekt been in. Zij overtuigde de gemeenteraad er van, dat het zo'n enorm geweldig idee is om diftar in te voeren. Diftar staat voor 'gedifferentieerd betalen'. Volgens de gemeentelijke theorie zou het kunnen zijn dat (misschien, heel misschien) inwoners er op vooruit gaan, als ze hun afval keurig scheiden. Die 196 kilo restafval per jaar, die u nu jaarlijks in de vuilnisbak gooit, moet binnen acht jaar geslonken zijn tot 30 kilogram per jaar. Wie dan dus minder vaak zijn restafval laat ophalen, hoeft dus ook minder vaak per keer te betalen voor de keer dat hij dat doet. Dat scheelt tussen de 1,55 euro tot 21 euro per keer: hoeveel, dat is nu nog niet duidelijk, want wethouder Peters laat dat uitzoeken. Ook heeft zij nog altijd niet toegezegd, dat het 'vaste deel' van de afvalstoffenheffing omlaag gaat.

En zo dreigt de invoering van de diftar te verworden tot niets meer of minder dan een ordinaire belastingverhoging. Wat dat betreft was de uitzending van Kassa afgelopen weekend (www.npo.nl/kassa/01-04-2017/VARA_101382674) een mooie 'eye opener'. Twee derde van de inwoners van de nieuwe diftar-gemeenten blijken meer te moeten gaan betalen. Het zet je wel aan tot denken: moeten we niet gewoon stoppen met het invoeren van diftar en overgaan tot een systeem van nascheiding? Met de moderne technieken is dat namelijk heel goed mogelijk. Maar ja, zoals mijn ouders zeiden: ,,Kan niet ligt op het kerkhof en Wil niet ligt er naast''.

Maar goed, stel nu dat er inderdaad mooie hogere motieven zijn. En stel, dat we met ons allen driftig gaan scheiden en het ons lukt, om gewoon geen restafval meer te produceren. Dan hebben we die restafvalcontainerophaalwagens (Wordfeud!) ook niet meer nodig. Hetzelfde geldt voor de afdeling sport- en culturele zaken op het gemeentehuis, want dat regelen we ook wel zelf. En omdat we met ons allen toch moeten gaan schoffelen om de openbare ruimte te verbeteren, kan de afdeling Groen van de gemeente ook flink ingekrompen worden? Toch? Want de gemeente is nu wel lekker bezig om alles over de schutting te gooien (en dan niet alleen het restafval), maar zo langzamerhand wordt het tijd om te kijken of we delen van de gemeente niet over de schutting kunnen gooien. Want zeg nu zelf: is de gemeente er nu voor de samenleving of moeten wij als samenleving de gemeente ondersteunen?


Joep Derksen