Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

FlorEcuador Certified®; een sociaal-milieuvriendelijke standaard

In haar pogingen om het milieu te beschermen en het welzijn van het personeel van al haar bedrijfsleden te verzekeren, realiseerde Expoflores in 2005 FlorEcuador Certified®. Dit is de eerste certificatiestandaard van bloemenkwekers in Ecuador dat, uitgaande van lokale en internatioale wetgeving, zich richt op het uitvoeren van verantwoorde praktijken en milieuvriendelijke productie. Deze standaard is beschikbaar voor alle bloemenkwekers van Ecuador, of ze nu verenigd zijn in de unie of niet.

De visie van deze certificering wordt samengevat in het realiseren van de volgende doelstellingen:

Goede agriculturele uitvoeringen:
Om de ontwikkeling en het overnemen van non-conventionele gewas management methodes te promoten en aan te moedigen, hierbij zo min mogelijk milieuschade veroorzakend
Zorg voor het milieu:
Het realiseren van een betrokkenheid in het milieubeleid van bedrijven, waarbij resultaten gemeten worden gebaseerd op een voortdurende verbetering en in nationaal beleid.
Uitroeiing van kinderarbeid:
Bedrijven zouden effectief aan al haar personeelsleden en geïnteresseerde partijn moeten communiceren, dat onderwijs aan kinderen gepromoot moet worden
Veilige arbeid:
Een veilige en gezonde werkomgeving realiseren, hierbij de juiste maatregelen nemend om arbeidsongelukken of ziektes te voorkomen

Zakelijke voordelen

Sinds het jaar 2015, gezien de noodzaak om goed sociaal en milieuvriendelijk beleid in de sector te promoten, heeft FlorEcuador de visie van de standaard uitgebreid naar andere spelers in de agro-productieve keten. Zoals Micro-growers (minder dan één hectare) en marketeers. Het programma omvat momenteel 93 gecertificeerde bedrijven, die een totaal aantal van 2.111,42 hectare aan bloemenproductie vertegenwoordigen. Ongeveer 57% van de nationale productie is al FlorEcuador.

Dit initiatief wordt ondersteund door promotie in de Standards map en op internationale beurzen, zoals de WFFSA in Miami, omdat FlorEcuador Certified® gepositioneerd wordt als een belangrijke business tool voor kwekerijen. Hoewel dit niet direct economische voordelen biedt, garandeert het de consumenten wel bloemen met sociale en milieuvriendelijke verantwoordelijkheid.

In de afgelopen jaren moedigt de succesvolle invoering van de regulering van de jongerenarbeid en de garantie van kindervrije arbeid ons aan om de certificering te blijven verbeteren. FlorEcuador Certified® richt zich op een duurzaamheidsstandaard, die ondersteund wordt door duurzame ontwikkelingsdoelen.

Vooruitzichten voor FlorEcuador Certified®

Wereldwijd zijn industrieën zich meer bewust van het belang om te zorgen voor het milieu, en dat de eindgebruikers duurzame producten willen. Door beleidsmaatregelen, gericht op deze zaken, kunnen kwekers nu hun verantwoordelijkheid voor het milieu en de maatschappij verzekeren. In het geval van de Ecuadoriaanse bloemen; deze staan altijd al bekend om hun kwaliteit en nu kunnen ze ook erkend worden voor hun sociaal-economisch bewustzijn, waarmee ze via FlorEcuador Certified® gekweekt zijn.


FlorEcuador Certified® is een initiatief van Expoflores (de Nationale Vereniging van producenten en exporteurs van bloemen), zodat voldaan wordt aan de vraag van de internationale markten. Het is de eerste sociaal-economische standaard voor bloemenkwekers in Ecuador; we kunnen de zorg voor het milieu, het welzijn van het personeel in ieder deelnemende kwekerij, kindervrije arbied en goede agriculturele praktijken garanderen. De acceptatie van consumenten voor dit soort initiatieven heeft het gecertificeerde draagvlak landelijk doen toenemen en, vooral, heeft alertheid gerealiseerd op de sociale voordelen, in plaats van alleen de economische voordelen.

De vooruitzichten van de standaard komen overeen met duurzame ontwikkelingsinitiaitieven. De standaard wordt en Duurzaamheidsstandaard, die zich richt op alle microproducenten in Ecuador, die een belangrijk onderdeel zijn van de groei in de sector. Door een extern certificeringsorgaan voor FlorEcuador, werd de eerste micro-kwekerij met 3.000 m2 aan alstroemeria gewaardeerd. Als een gilde proberen we dit voorstel te herhalen, zodat het zich houden aan goede sociaal-milieuvriendelijke en agriculturele praktijken gepromoot worden.


Vertaald door: Joep Derksen