Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2017

Gesnoeide bramenstruiken zorgen voor onrust

WOUBRUGGE > De tijden is voorbij, dat gezinnen met kinderen samen bramen kunnen plukken langs de Oudelandsedijk. Van de ene dag op de andere waren deze struiken horizontaal gesnoeid in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Het leidde tot veel teleurstelling en Woubruggenaar Ben Apeldoorn trok hierover aan de bel.

Hij laat weten: ,,De vijftig meter lange en zeker drie meter hoge haag bramenstruiken begon, lopend vanaf het Weteringpad in de richting van de aldaar gevestigde camping, een meter of 40 voorbij het pittoreske ‘Hans&Grietje’ huisje dat op een landpunt bij de Wijde Aa staat. Elk jaar tussen eind juli en september waren deze in donkerblauwe pracht voorzien van vele tientallen kilo’s rijpe bramen. Hoeveel mensen en kinderen daar met hun emmers en emmertjes jarenlang bramen hebben geplukt om er gelei of jam van te maken, of om ze gewoon naturel in de ochtendyoghurt te mikken, weet ik niet.''

Navraag bij de gemeente leert, dat het snoeien is gebeurd in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Een woordvoerder informeert: ,,Deze bramenstruiken zijn niet door de Provincie aangeplant. Het is zogenaamd wildgroei (zaailingen). Door deze wildgroei dreigden de originele aanplant (rozenbottels) te verstikken. De reden dat struiken zijn gesnoeid, is een klacht van de boer met weilanden achter het hek. Deze struiken groeiden ver tot in zijn weiland en beschadigden daar de wol van schapen en de body (beschermhoes) van de maaimachine. Ook werden door deze struiken steeds meer vierkante meters weiland ingenomen waardoor de boer minder oogstopbrengst had. Wij hebben klachten van wandelaars en fietsers gekregen dat de struiken met zijn dorens het fietspad bereikten, met als gevolg haken in kleding van vooral kinderen.''

De woordvoerder laat verder weten, dat de struiken – als ze nog weer gaan groeien – nooit meer bramen zullen dragen. ,,Ze worden in toom gehouden. Bramen plukken zal zo goed als geen optie meer zijn, omdat de beplanting langs het hek in het vervolg regulier onderhoud zal ondergaan, waardoor alles er ordelijk uit ziet.