Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.600, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 april 2017

Stappen voor aardgasvrije wijken

OEGSTGEEST > ,,Het is heel zonde, dat nu nog wijken worden aangelegd met gas.'' Wie nu nog een huis laat bouwen, waarin de energievoorziening gebaseerd is op aardgas, is over een aantal jaren een dief van de eigen portemonnee. De gemeente moet het initiatief nemen om 'aardgasloze' nieuwbouwwijken aan te wijzen. Dat liet Bert Hos, strategieontwikkelaar voor Liander vorige week weten aan de politici.

In 2050 moeten alle huizen en gebouwen aardgasloos zijn; maar dat gaat niet van de ene dag op de andere. Nu al moeten de eerste maatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld waar het gaat om het gemeentelijke beleid ten aanzien van nieuwbouw. Op dit moment is Liander verplicht om gas aan te leggen, bij iedereen die daar om vraagt. Maar de gemeente kan zogeheten 'aardgasloze' (nieuwbouw)wijken aanwijzen, waar het aardgas niet meer welkom is en mensen bijvoorbeeld elektrisch moeten koken. Als gemeenten een 'warmteplan' opzetten, kun je gebieden aanwijzen die aardgasloos moeten zijn.

Ook moeten de komende jaren alle huizen en gebouwen naar minimaal het energieniveau B en krijgt Nederland de komende decennia veel meer windmolens en zonnepanelen op daken te zien. ,,De energietransitie gaat veel geld kosten, 2% van het BNP (Bruto Nationaal Product, JD), maar het gaat ook veel banen opleveren'', aldus Hos. Hij drong er bij de gemeente op aan: ,,Zorg er voor dat alle nieuwbouw die er komt, ook gasloos aangelegd wordt.'' Helaas komt dit advies te laat voor de wijk Nieuw Rhijngeest, maar wellicht moet de projectontwikkelaar nog goed nadenken over de vraag of hij niet alsnog gasloze huizen gaat bouwen.


De Lianderman stelde: ,,Het is heel zonde, dat nu nog wijken worden aangelegd met gas. Er gaan stemmen op om rechtszaken te beginnen, omdat daar woningen gebouwd worden met een verborgen gebrek. Je weet namelijk nu al, dat er later aanpassingen aan moeten komen.'' Ook oudere wijken, waar tientallen jaren oude – en afgeschreven – gasleidingen liggen, komen de komende jaren in aanmerking voor een gasloze energietransitie. In Oegstgeest gaat het dan over de wijken Bloemenbuurt Zuid, Voscuyl zuidelijk en de Oude Hof. De raad moet snel besluiten of voor deze wijken een 'warmteplan' wordt opgezet, want anders is Liander verplicht om binnenkort nieuwe gasleidingen aan te leggen, wat weer een paar honderdduizend euro kost. En dat is zonde geld, als je weet, dat deze wijken uiterlijk rond 2030 worden afgesloten van het gas.