Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2017

Valse start voor nieuw inspraaksysteem

KAAG EN BRAASSEM > Een voorstel van inwonerraadslid Nick van Egmond (D66) om de inwoners meer invloed aan de voorkant van het politieke besluitvormingsproces te geven, werd maandag 27 maart unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Dit nieuwe inspraaksysteem dreigt echter al bij de invoering spaak te lopen.

Het nieuwe inspraaktraject werd toegelicht door Van Egmond: ,,We kunnen mensen betrekken bij het denken over vraagstukken, bij het besluiten en bij het uitvoeren, het doen dus. Deze zijn geïnspireerd op de Doe-Democratie. Een vierde fase die is toegevoegd is het leren; het leren van de ervaringen en van elkaar. Deze fases doorlopen we als gemeente steeds bij elk vraagstuk.''

In het voorstel staat onder meer: ,,Wij willen dat er bij de start van een participatietraject afspraken gemaakt worden tussen de deelnemers en de gemeente over de invulling van het traject en wanneer dit eindigt. Ook wat er met de uitkomst gebeurt en wie hiervoor zorgt zijn van belang.'' Wethouder Yvonne Peters stelde echter voor om dit nieuwe inspraaksysteem al direct te gebruiken voor de besluitvorming van de MRSV (Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie). Maar dat hele besluitvormingsproces is al een tijd aan de gang. Toch steunde de gemeenteraad dit voorstel van de wethouder unaniem.

Gemeenteraadslid Kelly Straver (SVKB) gaf na de stemming toe, dat ze te snel had ingestemd met het voorstel van de wethouder, omdat ze ,,totaal verrast'' was door dit voorstel. Ook Van Egmond was er niet onverdeeld gelukkig mee, dat zijn initiatief wordt ingepakt in het MRSV-besluitvormingsproces. Wel gaat hij zich de komende tijd er voor inzetten, om het nieuwe inspraaksysteem ook te gebruiken voor een totaal ander politiek onderwerp.


Joep Derksen