Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2017

,,We gaan voor een SAMEN-leving''

NOORDWIJK > In het jaar 2030 moeten de 'zeven sterren van Noordwijk' stralen; dinsdagavond kregen alle 25.600 inwoners de gelegenheid om hun ideeën te vertellen voor het verbeteren van de zeven sterren. Zo'n 70 mensen kwamen opdagen in het gebouw van het Northgo College, waarvan minimaal de helft politici en ambtenaren.

De kustplaats wil de komende jaren op zeven onderwerpen aan de weg timmeren. Dan gaat het om 'Energieke samenleving', 'Geweldige sportmogelijkheden', 'Sfeervolle dorpscentra' en 'Aantrekkelijke leefomgeving'. Maar ook de 'Rijke natuur', 'Uitstekende bereikbaarheid' en 'Veelzijdige economie en toerisme' moeten van Noordwijk een strooppot maken waar de toeristen als vliegen op af komen.

Burgemeester Jan Rijpstra kon niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn; hij zat in Madrid vanwege plichtplegingen voor de titel 'European City of Sport', die Noordwijk onlangs kreeg. Wel kregen de aanwezigen een filmpje te zien, waarbij hij iedereen dankte voor hun inzet. Niet iedereen bleek overigens onder de indruk van het feit, dat Noordwijk 'European City of Sport' is, zo bleek uit de woorden van de 16-jarige Stijn Reinders (16): ,,Waarom zitten de hekken altijd dicht bij SJC of VV Noordwijk, als ik op vrijdagmiddag met vrienden een balletje wil trappen?''

Na allerlei presentaties konden de inwoners hun zegje doen over hoe Noordwijk haar zeven sterren kan verbeteren. Bij tafeltjes zaten ambtenaren klaar om alle suggesties op te schrijven. Ook konden de mensen reageren op stellingen, zoals ,,De historische parels van Noordwijk-Binnen worden onderschat en te weinig gepromoot'', ,,Het HOV lokt autogeoriënteerde Noordwijkers echt uit de auto'' en ,,Klimaatbestendig ontwerpen en bouwen draagt bij aan een aantrekkelijke leefomgeving.''

Aan ieder tafeltje zaten tussen de 4 en tien personen. Toch werden op basis van dat handjevol meedenkers 'meerderheden' geteld en opgeschreven, zoals bij de stelling ,,Noordwijkers vinden voldoende parkeerplekken belangrijker dan sfeervolle dorpscentra''. Hier bleken vijf mensen voor en één tegen deze stelling te zijn. Nu is het nog afwachten, hoe het gemeentebestuur de resultaten van deze avond uitwerkt.

Maar ideeën kwamen ook bovendrijven. Zo zou er een elektrobus moeten komen, die toeristen vervoeren van parkeerplaatsen buiten Noordwijk naar het strand. Nieuwe parkeergarages zijn welkom, maar ook moet het openbaar vervoer beter geregeld worden. Wethouder Hans Bakker was tevreden over de avond. ,,We gaan voor een SAMEN-leving. We willen de zeven sterren meer en beter te gaan benutten.'' Wie nog goede ideeën heeft om de sterren extra te laten stralen, kan dit per email doorgeven: omgevingsvisie@noordwijk.nl.


Joep Derksen