Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.600, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2017

Column

Alkeburcht

Als wethouder Henk Hoek ooit nog zijn memoires gaat schrijven, zal de laatste week van april 2017 voor hem niet beschreven worden als de meest mooie periode van zijn leven. Hoek dacht (en mogelijk denkt) dat hij gesteund wordt door de raad, bij zijn uitspraak dat hij het gemeenschapscentrum De Alkeburcht deze zomer al wil sluiten. Het leidde tot een enorme ophef onder de bevolking, een internetpetitie en politieke partijen die in alle staten zijn.

De gedachtegang van Hoek is eigenlijk heel verklaarbaar. De politiek heeft eerder haar steun uitgesproken voor het bestuurlijke standpunt 'Niet investeren in stenen, maar in mensen'. Dus; geen geld uitgeven aan (onderhoud voor) dure gebouwen, maar dat geld gebruiken om er voor te zorgen dat allerlei activiteiten op de been gehouden kunnen worden. Maar het lijkt er op, dat de politieke partijen niet voldoende nagedacht hebben over de gevolgen van dit standpunt.

Want als je inderdaad niet wilt investeren in gebouwen, dan ga je daar dus ook geen geld aan uitgeven voor onderhoud en verbeteringen. En dus moet het gebouw gesloten en gesloopt, danwel verkocht worden. Maakt u zichzelf geen illusie, waarde columnlezer, de uitkomst van het al dan niet voortbestaan van het gebouw De Alkeburcht zal vérstrekkende gevolgen hebben voor ander maatschappelijk vastgoed dat nu nog in eigendom is van de gemeente. Als de gemeenteraadsleden wethouder Henk Hoek en het voltallige college de vrije hand geeft in het sluiten van De Alkeburcht, staat niets meer in de weg om andere buurtcentra of gemeenschapsgebouwen die belastinggeld kosten, te sluiten.

Tijdens een ingelast persgesprek vroeg ik wethouder Hoek of het niet verstandiger was om tot de zomer van 2018 eerst te zorgen voor een langetermijnoplossing qua onderdak en voorstellingen voor de negen huurders van De Alkeburcht. En pas De Alkeburcht te sluiten op het moment, dat deze instellingen allemaal vervangend onderdak hebben gekregen. Vooralsnog weigert Hoek dit; op maandag 8 mei wordt mogelijk duidelijk, wat de gemeenteraadsleden hier van vinden.


Joep Derksen