Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2017

Extra investeren in nieuwe bomen

LISSE > De gemeente hanteert het beleid, dat voor iedere gekapte 'geregistreerde boom' er een nieuwe boom voor in de plaats moet komen. Bovendien moeten alle projectontwikkelaars in hun toekomstige bouwplannen altijd bomen plaatsen naast de nieuwbouw; hiervoor is een vaste norm vastgesteld. ,,Dan gaat het om een halve boom, met een minimale omtrek van circa 20 centimeter, per (nieuwe, JD) inwoner'', zo liet wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) dinsdag 25 april weten.

Het college heeft vorige week het Bomenbeheerplan 2017 – 2022 vastgesteld. Hieruit komt naar voren, dat de gemeente meer geld nodig heeft om het bomenbestand jaarlijks op peil te houden. Tot nu toe is hier 177.000 euro voor beschikbaar, maar het college wil hier nog eens 46.000 euro per jaar voor beschikbaar stellen. ,,We onderkennen het belang van bomen en dit bedrag is nodig om werkelijk een kwaliteitsslag te maken'', aldus Nieuwenhuis. ,,Als je iets moois wilt, mag het ook wat kosten.''

De gemeenteraad moet nog instemmen met dat bedrag, maar de wethouder dringt er op aan: ,,Je kunt blijven vasthouden aan die 177.000 euro, maar dan ben je stukje bij beetje de kwaliteitsslag voor je aan het uitduwen en creëer je voor de toekomst een probleem voor de bomen.'' Een optie is ook, om voor 340.000 euro ineens alle oude bomen te vervangen voor nieuwe, jongere exemplaren, maar zo drastisch wil het college niet te werk gaan. ,,Dan krijg je een hele gigantische kapexercitie en duurt het tientallen jaren om het (bomengroen, JD) weer op te bouwen. Dat willen we ook niet'', aldus Nieuwenhuis.

Volgens de wethouder moet de Werkgroep Bomen wel enthousiast zijn over dit voorstel. ,,Ze kunnen hier alleen gelukkig van worden; het is een vertaling van het beleid dat we hebben.'' Wel informeerde Nieuwenhuis, dat er een mogelijk gevaar op de loer ligt: niet alleen voor de vele honderden essen die in het dorp staan, maar ook voor de gemeentelijke financiën. ,,De Bomenwacht heeft ons gewaarschuwd, dat er in Nederland de essentaksterfte is. In ons dorp hebben we hier nog geen last van, maar Lisse heeft wel heel veel essen. We hopen van harte dat het overwaait en dat Lisse er geen last van zal krijgen. Want dat zou voor het bomenbestand van Lisse heel vervelend zijn.''

Joep Derksen