Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 februari 2018

Keuzes maken uit duurzaamheidsoplossingen


[KAAG EN BRAASSEM] Het duurzaamheidsplatform heeft een keuze gemaakt uit de duurzaamheidsprojecten, waar de gemeente geld aan kan uitgeven. Of deze keuzes ook uitgevoerd worden, daarover beslist het college van burgemeester en wethouders.

Tijdens de vergadering van het duurzaamheidsplatform op dinsdag 30 januari bespraken de leden 24 acties om meer duurzaamheid te bereiken. Een aantal voorstellen maakte direct al geen schijn van kans, zoals het uitgeven van 6.000 euro voor een 'groene wand' van enkele vierkante meters in de raadszaal van het gemeentehuis. Een starterslening voor zonnepanelen, waarbij de opbrengst van die zonnepanelen teruggestort worden in zo'n startersleningfonds, komt er waarschijnlijk ook niet. Volgens de gemeente is er al een 'lening voor duurzame maatregelen'.

Enthousiast waren de duurzaamheidsplatformleden wel over een initiatief om zonnepanelen op boerendaken te onderzoeken. De LTO wil dat onderzoek wel uitvoeren voor een slordige 10.000 euro. Daarnaast zou er minimaal 12.500 euro uitgegeven moeten worden aan een 'energiecoach', die inwoners bewust maakt van besparingskansen in de eigen woning. De aanschaf van software, zodat bijgehouden kan worden hoeveel energie er in het gemeentehuis gebruikt en bespaard wordt, krijgt ook de goedkeuring van het duurzaamheidsplatform.

De uitvoering van 'Operatie steenbreek', waarbij inwoners en bedrijven een plantje krijgen voor iedere steen of tegel, die zij inleveren, kan ook op veel enthousiasme regelen. Dat geldt niet voor voorstellen als het inrichten van een demonstratiehuis (20.000 euro), het aanleggen van een stroomopwekkend fietspad (40.000 euro) of de het onderzoeken van de mogelijkheden voor riothermie (warmte vanuit het riool: 5.000 euro).

Wethouder Yvonne Peters (VVD) dankte de leden voor hun inbreng en stelde: ,,Het is nu een kwestie van uitvoering. Het college laat de gemeenteraadsleden weten, met welke zaken aan de slag wordt gegaan. In principe gaat de raad er nu niet meer over.''