Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2018

Column


Duurzaam schrikken

Afgelopen maand kreeg ik het coalitieakkoord van het nieuwe college van VVD, PrO en CDA onder ogen. En dat was even schrikken, waarde columnlezer. Misschien waren mijn verwachtingen wel iets te hoog gespannen, maar waar het gaat om duurzame ambities van dit gemeentebestuur is het diep droevig gesteld.

Met het binnenhalen van Huri Sahin (PrO) als wethouder, had ik er meer van verwacht, waar het gaat om de activiteiten om meer windmolens in Oegstgeest te plaatsen. Sahin zit al jarenlang als fractievoorzitter voor GroenLinks in de Provinciale Staten. Ze is een groot voorstander van windenergie op het land, zo schreef ze vorig jaar. ,,Voor GroenLinks is het nakomen van onze afspraken met het Rijk om meer windturbines te plaatsen heel erg belangrijk. Juist nu de rechter heeft besloten dat de overheid zich nog veel meer moet inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Het percentage van duurzaam opgewerkte energie in Zuid-Holland is slechts 4%(!). Windenergie is schoon, onuitputtelijk en het maakt ons onafhankelijk. Ik ben blij met de toezegging om na te gaan hoe ook kleinere windturbines op hoge daken geplaatst kunnen worden.''

Maar wat meldden de fractievoorzitters van de drie partijen, Sven Spaargaren (VVD), Melanie van Driel (PrO) en Eibertjan van Blitterswijk (CDA), tijdens de presentatie van het coalitieakkoord? U voelt 'm al aankomen: windmolens zijn niet welkom in Oegstgeest. ,,We kiezen als het gaat om het bevorderen van energieopwekking voor zonne-energie en andere passende vormen. Voor het plaatsen van windmolens in of nabij het dorp is in Oegstgeest evenwel geen draagvlak en/of ruimte.'' Geen ruimte? In Oegstgeest? De groenste gemeente van Zuid-Holland?! Met de weidse Klinkenbergerplas op haar grondgebied?!

Alle onderzoeken wijzen uit; als je een volledig energieneutrale samenleving wilt hebben en van het gas af wilt, dan red je het niet met het alleen aanleggen van zonnepanelen. Er moeten ook windmolens komen; of we ze nu mooi vinden of niet. Maar de bestuurders van Oegstgeest denken te bepalen, dat zij een eenzaam eiland zonder windmolens kunnen worden. En als er windmolens in Zuid-Holland gebouwd moeten worden, dan moet dat vooral maar in de overige gemeenten gebeuren. ,,We zetten in op zon en woningisolatie'', aldus Van Blitterswijk.

Met andere woorden: ,,Beste inwoners; jullie moeten je huis beter isoleren en zonnepanelen zelf gaan kopen''. Deze gemeente zal misschien hier en daar een paneeltje op het ene of andere gemeentelijke dak leggen, maar dan houdt het ook wel op. Oh, natuurlijk heeft het gemeentebestuur nog wel andere ambities, zo maakte Van Driel duidelijk. ,,We zetten in op klimaatadaptatie en energietransitie en we willen een circulaire economie worden. We willen wijkambassadeurs vinden, die het voortouw nemen om hun wijkgenoten te helpen met het verduurzamen van wijken.'' En er komt een revolverend duurzaamheidsfonds, voor inwoners die zonnepanelen op hun huis willen zetten of een warmtepomp willen installeren.'' Kortom; inwoners, u moet het zelf regelen en betalen. Want zo'n duurzaamheidsfonds is niets meer of minder dan een lening, die je met rente terug moet betalen.

Tot slot, ik was het bijna vergeten, kwam Van Driel met het nieuws dat Oegstgeest 250 bomen extra wil hebben. Mooi! En waar komen die bomen dan? Helaas; geen antwoord. ,,Dit doen we in samenspraak met de bewoners in de verschillende wijken''. Het is te hopen, dat dit gemeentebestuur de komende vier jaar wél oplossingen kan vinden voor de uitdagingen waar wij voor staan. En dat het niet alleen maar een kwestie is van: laat de inwoners / verenigingen / stichtingen / vrijwilligers het zelf maar opknappen. Maar gezien de houding van dit gemeentebestuur ten aanzien van duurzaamheid vrees ik het ergste...