Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2018

Raad wil hondenbelasting


OEGSTGEEST – Met een overweldigende meerderheid stemde de gemeenteraad tegen de afschaffing van de hondenbelasting. De politieke partij Hart voor Oegstgeest stond helemaal alleen in haar pleidooi om deze belasting voor hondeneigenaren af te schaffen, of in ieder geval te verlagen.

De hondenbelasting blijkt voor de gemeente een vetpot te zijn. Oegstgeest is jaarlijks 45.000 euro kwijt aan onder meer controles tegen hondenpoep. Maar daar staat 100.000 euro aan inkomsten uit de hondenbelasting tegenover, zo liet wethouder Matthijs Huizing donderdag 28 juni weten. Raadslid Karin Rosdorff (HVO) kwam daarom tot de conclusie: ,,De inkomsten zijn boven de kostendekkendheid. Verlaag in ieder geval de tarieven voor de hondenbelasting.'' Maar haar partij liet ook niet weten, hoe die lagere belastinginkomsten gecompenseerd moeten worden. Dat leidde tot een reprimande van Huizing: ,,Ik hoop dat we de afspraak maken, dat de raad bij haar voorstellen zelf voor haar dekking moet zorgen.''

Toch diende Rosdorff het voorstel in: ,,Een hond moet geen melkkoe zijn in deze gemeente.'' Maar raadslid Menno Welling (PrO) vond: ,,In tijden van financiële krapte neigen we niet naar afschaffen van belastingen. De uitvoering van deze belastingen hoeft niet kostendekkend te zijn.'' Raadslid Arne-Jan Vos (D66) stelde: ,,Net als mensen leggen honden een belasting op hun omgeving. Ze kunnen vervuilen. We vinden het meer dan fair dat ook hondeneigenaren meebetalen aan de rommel die door hun metgezellen wordt gecreëerd.'' En fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) besloot: ,,Dit geld moet worden ingezet voor het goede hondenbeleid.''

Het voorstel voor verlagen of afschaffen van de hondenbelasting werd vervolgens weggevaagd in de stemming. Hart voor Oegstgeest kreeg maar twee stemmen voor haar voorstel en die waren van de eigen partij. Na de stemming liet burgemeester Emile Jaensch weten, dat hij gesproken had met een deelneemster van de rolstoelvierdaagse. ,,Zij vroeg zich af waarom er geen belasting op paarden wordt geheven. Ik gaf aan dat ze hiervoor een verzoek bij de raad in kon dienen.'' Of er inwoners zijn, die een voorstel indienen voor het instellen van een kattenbelasting, is nog niet bekend.