Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2018

Scholen moeten wachten op geld


OEGSTGEEST – De oppositiepartijen D66, Hart voor Oegstgeest en Lokaal probeerden donderdag 28 juni voor elkaar te krijgen, dat er meer geld gereserveerd wordt voor de verbouw en nieuwbouw van de scholen. Maar hun pogingen strandden op een 'njet' van de coalitiepartijen VVD, CDA en PrO.

Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) vond, dat er nu een 'ad hoc beleid' wordt gevoerd en dat het gemeentebestuur pas naar geld zoekt voor nieuwbouw van scholen, als het echt noodzakelijk blijkt te zijn. ,,We moeten een solide financieel beleid opzetten voor de komende jaren.'' Maar fractievoorzitter Sven Spaargaren (VVD) stelde onverbiddelijk: ,,Er is eigenlijk geen geld voor onderwijshuisvesting. Of we gaan de schuld van de gemeente met 50 miljoen euro verhogen.'' Wethouder Matthijs Huizing verzekerde echter wel: ,,Onze schoolkinderen in Oegstgeest zullen niet op de tocht komen te zitten.''

Maar daarover bestonden twijfels bij de oppositiepartijen. Raadslid Arne-Jan Vos (D66) putte uit eigen ervaring, omdat hij een half jaar les had gegeven in een tijdelijk klaslokaal. ,,Ik wil het de kinderen en docenten niet aan doen om in die stof te zitten. Ik ben als de dood ben, dat volgend jaar gezegd wordt, dat er 15 miljoen euro nodig is, maar dat we dat geld niet hebben.'' Lydie Vellema (D66) sprak de leden van de coalitiepartijen persoonlijk aan: ,,Veel kinderen zitten op de tocht en daar worden ze ziek van. Kinderen durven niet meer naar het toilet omdat het er stinkt. Het energieverbruik is te hoog. Onze kinderen zijn de toekomst. Daar horen schoolgebouwen bij. Hoe kunnen jullie 's nachts in je bedje liggen, terwijl je onze kinderen zo in de kou laat staan?''

Maar raadslid Melanie van Driel (PrO) bleek niet onder de indruk. ,,We zijn even bezorgd over de kinderen als D66 en HvO. Het gaat er niet om, hoeveel geld we uitgeven, maar hoe we het geld gaan besteden. D66 wil met iedereen een goede discussie hebben. Het lijkt me goed om een discussie te voeren over het onderwijs.'' Spaargaren wees er daarnaast op, dat er geld is uitgetrokken voor het DOK. ,,En de Leo Kanner staat op de nominatie. Laat de wethouder met schoolbesturen praten en dan met een goed plan naar de raad te komen.'' Een raadsmeerderheid van de coalitiepartijen VVD, CDA en PrO was het hier mee eens.