Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 augustus 2018

Aanpak vrijhavenbeleid


[KAAG EN BRAASSEM] Het is afgelopen met het overal maar gratis aanleggen van allerlei bootjes. Het gemeentebestuur wil af van het 'vrijhavenbeleid', dat er tot nu toe heerst. Het college van burgemeester en wethouders gaat nieuwe regels opstellen, zodat illegaal afgemeerde vaartuigen aangepakt kunnen worden.

Op dit moment bepaalt de Schepenverordening, dat er vrijheid tot afmeren is. Op sommige plekken kan dat voor een beperkte tijd, maar er vindt geen registratie plaats en er is slechts beperkt toezicht. Dit gaat ten koste van de exploitatie van commerciële havens, want veel booteigenaren kiezen er voor om niet die duurdere haventarieven te moeten betalen.

Het huidige beleid faalt, zo vindt de gemeente zelf. Hier worden enkele voorbeelden voor aangedragen: ,,De Koppoellaan: veel illegaal afgemeerde vaartuigen, regelmatig meldingen, maar lastig te handhaven. De Leidse Vaart: regelmatig illegaal afgemeerde vaartuigen. Actie duurt lang. De Drecht: ligt in het vaarseizoen van Leimuiden tot aan Oude Wetering vol met afgemeerde vaartuigen. Vaste ligplaatsen worden verhuurd, terwijl alle gebieden vallen onder het aanwijzingsbesluit van de Schepenverordening.''

De gemeente wil toe naar een situaties, waarbij de openbare kade beschikbaar is voor passanten, agrariërs samenwerken met gemeente en vaartuigen identificeerbaar zijn met behulp van een vaarbelasting. Voor de Koppoellaan wil de gemeente samenwerken met de Hengelaarsbond en ondernemers en voor het verbeteren van de situatie op de Drecht wil de gemeente de agrariërs en ondernemers erbij betrekken. Het gemeentebestuur is ook van plan om het water en de kade aan het Noordeinde te verkopen aan De Rijk.