Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 augustus 2018

Column


Zitvlees

De gemeenteraadsleden staan voor één van de allerbelangrijkste beslissingen in deze raadsperiode. Een besluit, dat de komende vier jaren verstrekkende gevolgen zal hebben en zal bepalen of ieder individueel raadslid nog wel gemakkelijk in het pluche zit of niet. En het gaat nogal ergens over, waarde columnlezer, want dit besluit wordt niet lichtvaardig genomen. Al meerdere raadsvergaderingen buigen de politici zich over deze kwestie. Er zijn namelijk maar liefst acht keuzemogelijkheden en het is van het allergrootste belang, dat ieder raadslid meer dan tevreden is met de uiteindelijke keuze.

Binnenkort nemen de politici namelijk het besluit, om de huidige raadsstoelen te vervangen. En ze zijn nog niet zover om alleen nog maar staande te vergaderen. Dus moeten er nieuwe raadszetels aangeschaft worden en dat gaat niet over één nacht ijs. Een leverancier heeft acht stoelen neergezet in de raadszaal, die steeds maar weer getest worden door de raadsleden en inwonerraadsleden. Het is net een moderne meubelversie van het aloude televisieprogramma 'Wie van de drie'; wordt het stoel nummer 2, waarin je achterover kunt leunen, stoel nummer 5, die zo gemakkelijk omhoog en omlaag kan, of toch stoel nummer 8, met dat mooie groene stofje?

Het was gemeenteraadslid Nick van Egmond (D66), die er voor zorgde dat uw columnist een ingeving kreeg. Ik stelde een vraag op Twitter: ,,Als de raadsleden op de stoelen van de publieke tribune zouden zitten: duren de vergaderingen dan korter?'', reageerde Van Egmond: ,,In Kaag en Braassem wel!'' Nou zitten de politici al jaren na te denken over hoe ze de inwoners meer kunnen betrekken bij de politiek en hoe deze belastingbetalers wat vaker de weg naar het gemeentehuis kunnen vinden.

Wie wel eens urenlang op de publieke tribune heeft gezeten om te luisteren naar een raadsvergadering, weet wat ik bedoel. Die kille, houten stoeltjes vormen een aanslag op je zitvlees. Al na vijf minuten begin je ongemakkelijk heen en weer te schuiven, in stilte hopend dat niemand het ziet. Nu dan de ingeving: Het is een goede zaak, dat de gemeenteraad nieuwe stoelen aanschaft. Maar zet die stoelen dan neer voor de bezoekers van de raadsvergaderingen en laat de raadsleden op die houten stoeltjes zitten. Dan snijdt het mes van twee kanten; de vergaderingen duren korter en er zullen veel meer inwoners naar het gemeentehuis komen om even heerlijk te genieten in een ultragemakkelijke zetel!