Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 augustus 2018

Van begraafplaats tot buitenplaats


LEIDEN – Nicoline Zemering studeerde ooit af als kunsthistorica in Leiden; toen had ze niet kunnen vermoeden, dat ze jaren later hier weer terug zou keren als directeur van Begraafplaats Rhijnhof. Zij volgt hiermee Henk Kooreman op en het is dus de hoogste tijd om meer te weten te komen over Zemering en wat haar plannen zijn voor dit groene hart van Leiden.

Joep Derksen

Wie wel eens op de Laan te Rhijnhof is geweest, ervaart een weldadige stiltebeleving, maar achter de schermen wordt er iedere dag hard gewerkt. ,,Een begraafplaats is een druk bedrijf'', stelt Zemering. ,,Onze kerntaak is, dat we een uitstekende dienstverlening verzorgen richting de nabestaanden. Maar soms ook naar de mensen die binnenkort komen te overlijden. Steeds meer mensen regelen namelijk hun eigen uitvaart en gaan hiervoor ook hun eigen graf uitzoeken. Als leidinggevende is het heel fijn hier te werken; iedereen binnen deze organisatie zet alles opzij om er voor te zorgen, dat de uitvaart perfect geregeld is. De mensen die hier werken, hebben meer empathie dan de gemiddelde medemens.''

Ze neemt de journalist mee voor een rondleiding. En al gauw blijkt, dat Rhijnhof veel meer is, dan alleen maar een uitvaartlocatie, waar graven liggen en urnen geplaatst kunnen worden. Het hele terrein is een ware oase van rust, waar naar hartenlust gewandeld en gerecreëerd kan worden. Zo is hier een bomenroute, waar je kunt genieten van de natuur om je heen. De kunstliefhebbers komen ook aan hun trekken, want Rhijnhof heeft veel zorg besteedt aan de architectuur en kunst. Zo vindt hier ieder jaar op 21 juni een zomerconcert plaats. Wie even wil bijkomen van een heerlijke wandeling, kan binnenlopen in het prachtige Theehuis Veldheim, waar je kunt genieten van een drankje of hapje. Dat theehuis is overigens ook voor passerende fietsers of automobilisten, die even iets willen nuttigen.

Zemering, die eerder al directeur van begraafplaats en crematorium Laurentius in Rotterdam was en diverse begraafplaatsen adviseerde over allerlei aspecten van de bedrijfsvoering, geniet van Rhijnhof: ,,Ik ben verknocht geraakt aan begraafplaatsen. Nu vallen dingen op hun plek. Toen ik als kind kerken ging bezoeken met mijn ouders, ging ik altijd de begraafplaatsen op; ik keek naar de namen, het triggerde de fantasie. Begrafenissen zijn een stenen archief van de gemeenschap.'' Bij Zemering staat duurzaamheid hoog in het vaandel; ze is erg blij dat er binnenkort zonnepanelen worden aangelegd en ook zijn er plannen om voor het parkonderhoud over te gaan op elektrische machines.

Ze wijst aan: ,,We hebben hier de mooiste urnenwand van Nederland, maar as kan ook op verschillende manieren verstrooid worden. Bijvoorbeeld op individuele asverstrooiingsplekjes of in een kelder. We zijn aan het kijken, of we in een bosrijk stuk mooie sierurnen kunnen plaatsen.'' Daarnaast vindt Zemering het belangrijk om mensen altijd goed te informeren, wat de opties zijn voor zowel begraven als cremeren. ,,Ook waar het gaat om een eigen plek voor graf of urn hebben mensen echt wat te kiezen. Of het nu gaat om een deel van het terrein waar de tuin van het oude landhuis lag, een wat strakker ingedeeld gebied of een terrein dat door Mien Ruys is ingericht. Onze nieuwste uitbreiding, Veldheim heeft ook veel charme.'' Er is voor elk wat wils: ,,We hebben dure graven, maar ook budgetgraven. Bovendien gaan we 'all inclusive particuliere familiegraven' beschikbaar stellen. Dan nemen wij namelijk de grafverzorging over in de jaren na de uitvaart.''

Meer informatie:
Begraafplaats Rhijnhof
Laan te Rhijnhof 49
Leiden
T: 071 532 060