Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2018

Begroting gemeente in de plus


[KAAG EN BRAASSEM] Het gemeentebestuur heeft de financiën van de eerste acht maanden bekeken. Een half jaar geleden ging Kaag en Braassem er nog van uit, dat de gemeente dit jaar 1,9 miljoen euro zou overhouden. Maar door enkele tegenvallers lijkt dat nog maar 1,4 miljoen euro te worden.

JOEP DERKSEN

Het nadeel van een half miljoen euro wordt onder meer veroorzaakt door de septembercirculaire van de rijksoverheid, waarin kortingen werden aangekondigd voor de uitkeringen aan gemeenten. Maar ook moet er extra geld naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten en naar het integratiebudget Werk en Inkomen Alphen. Al met al is wethouder voor financiën, Petra van der Wereld ,,tevreden. Het is wel jammer dat we door de septembercirculaire minder overhouden. Maar 2019 ziet er positief uit. Het zal elk jaar up en down gaan, maar we hebben een financieel stabiel en goed beleid.''

De wethouder kondigde ook de te verwachten financiële overschotten aan. Volgend jaar moet dat 2,6 miljoen euro zijn, in 2020 bijna 4 miljoen euro en in 2021 zal dat 3,6 miljoen euro worden. Door het afschaffen van de precariobelasting krijgt Kaag en Braassem vanaf 2022 jaarlijks 2,6 miljoen euro minder aan inkomsten. Maar alsnog houdt de gemeente dan nog 1,7 miljoen euro over op de begroting.

Al dat geld, dat de gemeente overhoudt, leidt overigens niet tot een belastingverlaging. ,,Niet op basis van deze begroting'', zo stelt Van der Wereld. Wel wordt er extra geld vrij gemaakt voor meer ambtenaren. Zij gaan zich bezig houden met 'duurzaamheid, ondermijning en handhaving en contractmanagement'. De ambtenaren moeten zorgen voor meer duurzaamheidsinitiatieven, een betere handhaving en aanpak van criminaliteit en een goed toezicht op het werk dat door externe bureaus wordt gedaan. Ook aan de Omgevingsdienst West Holland is gedacht; deze instantie krijgt 70.000 euro per jaar extra van de gemeente voor het controleren op asbestsanering bij bedrijven.