Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2019

Trots op verkeersborden


OUDE WETERING / ROELOFARENDSVEEN – Je bent 11 jaar oud en je hebt je eerste succesvolle actie al gevoerd. Roos en Giulia van basisschool De Klimboom onthulden donderdag 31 januari drie 'verkeersbordjes'. Niet alleen wordt hiermee de omgeving van de school veiliger, ook is er voor de leerlingen duidelijk, waar ze wel en niet mogen lopen in het speelkwartier.

Joep Derksen

Een gevecht voor rechtvaardigheid begint altijd uit een gevoel van onrecht. Op het speelplein van de school liggen niet alleen tegels, maar is ook een hoekje met allerlei bosjes. Kinderen vinden het leuk, om daar in te spelen, maar dat wordt door de lerar(ess)en tegengehouden. De ene onderwijzer is echter wat coulanter dan de ander. En zo kan het gebeuren, dat een kind de ene dag wél en de andere dag niet op een bepaalde plek op het speelplein zijn. ,,Dat is oneerlijk'', stelt Roos. De dames bedachten een plan, dat leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 tekeningen zouden ontwerpen, zodat hier officiële 'gebodsborden' van gemaakt kon worden.

Ook zetten Giulia en Roos zich in, om een andere – gevaarlijkere – situatie aan te pakken. Op het voetpad, dat tussen de school en een grasveld ligt, rijden veel fietsers en scootmobielers. Die gaan vaak veel te hard; wat gevaar oplevert voor de leerlingen, die enthousiast vanuit de school naar het grasveld rennen. En dus is er ook een bordje gekomen bij dit voetpad om wielrijders er op te wijzen, dat ze rekening moeten houden met de schoolgaande kinderen.

Het initiatief was een groot succes. Ook de gemeente wilde hier aan meewerken en niemand anders dan wethouder Yvonne Peters onthulde samen met Roos en Giulia de nieuwe verkeers- en gebodsborden. De jongedames uit groep 8 zijn met recht trots: ,,Als we hier later nog een keer komen, dan zie je deze borden nog en denk je: 'Oja, dat hebben wij geregeld'!”